НОВИНИ

Манчестър Юнайтед спечели ФА Къп след успеха над шампиона Сити

За Юнайтед това е първи триумф в надпреварата от сезон 2016, а победата осигури на тима участие в Лига Европа.

манчестър юнайтед спечели къп успеха шампиона сити
bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 25.05.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Манчестър Юнайтед е новият носител на трофея от ФА Къп. На финала, „червените дяволи“ изненадващо победиха с 2:1 новият-стар шампион на Англия Манчестър Сити. За Юнайтед това е първи триумф в надпреварата от сезон 2016, а победата осигури на тима участие в Лига Европа. Манчестър Сити пък пропусна възможността да стане първият английски тим, който печели дубъл в два последователни сезона.

Успехът за Юнайтед донесоха тийнейджърите Алехандро Гарначо и Коби Майну с попадения преди почивката, а за Манчестър Сити се разписа Жереми Доку в 87-ата минута.

Двубоят, който бе повторение на финала в ФА Къп от миналата година, когато Сити триумфира, започна с интересна ситуация в наказателното поле на Манчестър Юнайтед след падане на Ерлинг Холанд, но реферът отхвърли протестите на „гражданите“ за дузпа.

„Червените дяволи“ поведоха в 30-ата минута, когато Алехандро Гарначо се възползва от груба грешка на защитника на Манчестър Сити Йошко Гвардиол и реализира за 1:0.

Осем минути по-късно Маркъс Рашфорд отново вкара топката във вратата на Сити, но попадението не бе зачетено заради засада на аржентинеца Гарначо. Манчестър Юнайтед все пак скоро увеличи аванса си, след като в 39-ата минута Бруно Фернандеш намери 19-годишния Коби Майну, който с отлично изпълнение от близко разстояние преодоля вратаря на Сити Щефан Ортега за 2:0 в полза на Юнайтед.

Първото полувреме приключи с два гола аванс за Манчестър Юнайтед, а след подновяването на играта през втората част, в 55-ата минута нападателят Ерлинг Холанд удари греда за Манчестър Сити. Натискът на „гражданите“ продължи и в 59-ата минута Кайл Уокър получи удобен пас и стреля, но Андре Онана реагира навреме.

Шампионите скъсиха изоставането си в 87-ата минута, когато Фил Фодън намери влезлия като резерва Жереми Доку, който стреля от ляво по атаката на Сити. Андре Онана не успя да се намеси добре и „гражданите“ намалиха за 1:2. В крайна сметка Манчестър Юнайтед издържа на опитите на противника да стигне до изравняване и спечели трофея.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Льоклер ще стартира от първа позиция на Гран при на Монако
Шарл Льоклер ще стартира от първа позиция на Гран при на Монако
Стилияна Николова пред БНТ: Радвам се, че си свърших работата
Стилияна Николова пред БНТ: Радвам се, че си свърших работата