НОВИНИ

Манипулацията на вота е невъзможна, увериха от ЦИК

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:12, 15.09.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Организацията на изборите върви по план, увериха от Централната избирателна комисия на брифинг днес. Освен това от комисията разглобиха машина за гласуване, избрана на произволен принцип, на съставните ѝ части, за да докажат, че манипулации са невъзможни.

ЦИК показа как изглежда машината за гласуване отвътре

Изборните секции в страната ще бъдат 11845.

"Това не е окончателният брой на секционните избирателни комисии, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се разкрият такива секционни избирателни комисии в социални заведения, в места за задържане и т.н. Така че този брой ще претърпи промяна", коментира Росица Матева, говорител на ЦИК.

В страната ще гласуваме на 9369 машини, като в 1105 секционни комисии ще има по две машини.

"Броят на машините извън страната не е променян. Като имам предложение от министерството на външните работи в няколко секционни избирателни комисии във Великобритания и Германия да бъдат поставени по една, съответно по две устройства", каза още Росица Матева.

В присъствието на министъра на електронното управление и експерти, от ЦИК представиха съставните части на машината. Целта е повишаване доверието в машинното гласуване, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

От ЦИК увериха, че манипулация на резултата е невъзможна. Първо - мястото за хартия ще бъде запечатано с пломба.

"За всяко отваряне е предвидена отделна пломба с индивидуален номер", каза Росен Стоянов - главен експерт в Българския институт по метрология.

Отделението за флашките с резултатите от вота - задължително две на брой - също се запечатва с пломба и тя не се отваря до приключване на изборния ден.

"Чак след приключване на изборния ден, след разпечатване на финалния протокол от машината с резултатите от гласуването, тогава се отваря помещението, в което са двете флашпамети. Те се вземат от СИК, поставят се в два различни плика. Единият от пликовете с едната флашпамет се отваря в изчислителния пункт в РИК, от него се извличат данните. А другият пристига в ЦИК, за да могат да бъдат извлечени допълнително данни и да бъде направено сравнение", обясни Росица Матева.

От ЦИК напомнят, че тази събота - 17 септември изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес както и за гласуване на избиратели с увреждане с подвижна секция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Али Умарпашаев: Много силно амбициран съм да спечеля бронзов медал за България
Али Умарпашаев: Много силно амбициран съм да спечеля бронзов медал за България
Откриха учебната година и в българското училище в Букурещ
Откриха учебната година и в българското училище в Букурещ