НОВИНИ

В първия учебен ден: Над 200 деца от наводнените карловски села тръгнаха на училище

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 15.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

210 деца от пострадалите карловски села тръгнаха на училище тази сутрин. След като няколко дни не беше ясно дали за тях ще бъде осигурен транспорт, децата бяха извозени до Карлово и Сопот с автобус на държавното дружество "Автомагистрали". Първокласникът Симеон от село Богдан, за когото ви разказахме снощи в "По света и у нас", също чу за първи път училищния звънец.

С раница и дрехи, осигурени от учителите и с любимата си играчка, Симеон прекрачи училищния праг. Сутрин родителите му ще го карат до Сопот, а вечер момчето ще се прибира с осигурения от общината транспорт. Днес автобусът, който ще вози децата от наводнените села, направи първия си курс.

Единственият първокласник от село Богдан тръгна на училище в Сопот

Тошко не е забравил водата, тъй като и той и останалите деца все още не могат да пият от чешмите. След наводнението, водата все още е негодна.

"Обсъдихме въпроса евентуално да закупим диспенсер за класната стая и някой от родителите да се ангажира да доставя водата, за да може да има децата какво да пият", каза Антоанета Атанасова, учител.

С дарение за пострадалите от наводненията, вместо цветя за учителите. Така започна 15 септември не само в Карлово и Сопот, но и в много училища в страната. В Поморие учители и родители подготвиха и пособия за деца от бедстващите села.

"Утре с още няколко родители ще отидем на място, за да помогнем с личен труд, да занесем дарения, включително и от нашето училище – ученически пособия и материали", каза Ива Кусева, родител.

Нормално започна и учебната година в професионалната гимназия по жп транспорт в Карлово, която първа беше наводнена. Щетите там възлизат на 900 хиляди лева.

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал за оттеглянето на Федерер: Иска ми се този ден никога да не беше идвал
Рафаел Надал за оттеглянето на Федерер: Иска ми се този ден никога да не беше идвал
Стилияна Николова се класира за финалите на бухалки и лента
Стилияна Николова се класира за финалите на бухалки и лента