НОВИНИ

Енергийният министър прогнозира ново поевтиняване на газа през ноември

Николай Минков
от Николай Минков
19:47, 15.09.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Още 10% поевтиняване на газа през ноември спрямо цените през октомври прогнозира служебният министър на енергетиката Росен Христов. А министърът на икономиката Никола Стоянов се обяви против идеята евтиният азерски газ да захранва топлофикациите, а скъпият да отива за бизнеса. Според председателя на КЕВР Иван Иванов по темата е нужно широко обществено обсъждане преди да се вземе окончателното решение.

Росен Христов пресметна колко по-евтин газ е договорило служебното правителство спрямо цените на доставките при кабинета на Кирил Петков.

"Ако сравните цените за септември, които бяха договорени от предишното правителство, и за октомври, доставки, които ние сме договорили, разликата е значителна - говорим за 30% намаление. И ако успеем да приключим с компаниите, които имат интерес, аз очаквам през ноември цената да падне с още 10%", каза Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

Христов обясни, че хранилището в Чирен е буфер, който ще се запълва, ако доставките бъдат застрашени.

"Запълнеността на Чирен до миналата седмица беше над 60%, изпълнили сме си междинната цел за септември. Продължаваме да запълваме, за да достигнем 80%, както е по график за октомври", коментира Христов.

Шефът на "Булгартрансгаз": Чирен е запълнен на 67%, а до края на октомври може да стигне 80%

По повод преговорите с "Газпром" Христов отговори така:

"Не са затворена страница и никога не са били. Но няма някакъв напредък. Няма новини. Ние се фокусираме върху диверсификация. Т.е., ако "Газпром" го има - добре, ако го няма, ще се оправим и без тях."

Антон Кутев: Преговаряме за доставка на газ с всички, включително и с "Газпром"

А служебният министър на икономиката призова КЕВР да не избързва с готвената промяна на наредба №2, предвиждаща евтиния азерски газ да захранва сама топлофикациите, а скъпият да отива за индустрията.

"Смятаме, че това е една много крайна мярка, която се надявам да не се стига всъщност. Тъй като ако тази цена отива само за топлофикациите, това ще качи цената на микса за българския бизнес, а те сами декларираха, че над определени ценови ниви дали има газ или не, за тях няма значение", коментира Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

Пред БНТ председателят на енергийния регулатор Иван Иванов се съгласи, че не трябва да се избързва

"Ще се обърна към моите колеги от КЕВР с настойчиво искане да не се разглеждат предложените към момента изменения в наредба №2 за регулиране цената на природния газ докато не се проведе задълбочена и всеобхватна дискусия с всички заинтересовани страни."

Вчера работодателските организации излязоха с обща позиция, в която настояват регулатора да определи една обща цена за всички консуматори на газ.

Репортери: Николай Минков, Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Николова обмисля прекратяване на състезателната си кариера в борбата
Евелина Николова обмисля прекратяване на състезателната си кариера в борбата
България предлага Екатерина Дафовска в управата на световния биатлон
България предлага Екатерина Дафовска в управата на световния биатлон