НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен в Киев: ЕС ще осигури 100 млн. евро за възстановяване на украински училища

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:27, 15.09.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е в Киев, където съобщи, че Европейският съюз ще осигури 100 млн. евро за възстановяване на украински училища. Освен това, Европейският парламент одобри заем от 5 милиарда евро, за да покрие Украйна спешните нужди, възникнали заради войната.

По време на третото си посещение в Киев от началото на войната Урсула фон дер Лайен беше удостоена с ордена "Княз Ярослав Мъдри" за ролята ѝ за подкрепа на Украйна. Президентът Зеленски чу похвали за напредъка на страната по пътя към еврочленството. Фон дер Лайен призова страните членки да подкрепят Украйна с оръжия, които са ѝ нужни, за да се защитава.

"Ние няма да можем да компенсираме това, което правите, с вашата борба за демокрация и зачитане на върховенството на закона. Но можем да ви кажем, че вашите европейски приятели ще са до вас, докогато е нужно и ние сме приятели завинаги", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Сред приоритетите за Киев, изтъкнати от Володимир Зеленски, е интеграцията в единния пазар на ЕС.

В късния следобед беше обявена въздушна тревога за почти цялата територия на Украйна. Имаше съобщения за нови удари срещу Кривой рог. Част от града е наводнена, след като вчера осем ракети удариха язовирна стена и местната река Ингулец преля. В града плават лодки, а властите призоваха за евакуиране. Според Киев ударите са отмъщение на Москва за успешната украинска контраофанзива, при която са освободени над 8000 кв. км територия. Президентът Володимир Зеленски обвини Русия в опит да потопи родния му град.

Снимки: БГНЕС

"Днешните ваши ракетни удари, руските ракети срещу Кривой рог, по Карачунския язовир, по обекти, които нямат военна стойност - фактически по стотици хиляди обикновени мирни хора, това е още една причина, поради която Русия ще загуби. Ще загуби не само тази война, но и самата история. Историята се пише от хора, никога от нехора", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Междувременно от Украйна излетя първият граждански самолет от април. Той е престоял месеци наред в град Лвов и е отпътувал без пътници за Катовице в Полша. От началото на войната небето над Украйна беше закрито за граждански полети от съображения за сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България предлага Екатерина Дафовска в управата на световния биатлон
България предлага Екатерина Дафовска в управата на световния биатлон
Атанас Пеканов: Могат да се отделят средства от бюджета за наводнените села в Карловско
Атанас Пеканов: Могат да се отделят средства от бюджета за наводнените села в Карловско