НОВИНИ

"Маратон София 2024" блокира центъра на столицата - вижте какви са ограниченията

Айше Сали
от Айше Сали
12:00, 13.10.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Най-мащабното спортно събитие "Маратон София 2024" започна в 9:30 часа тази сутрин. Около 6500 участници от 50 държави имат възможност за едно по-различно преживяване. Много хора тичат и в подкрепа на значими каузи.

Много са хората, които тичат днес на софийския маратон, сред тях има дори олимпийски звезди. Голяма част от тях застават и за значими каузи - дали това ще бъде борбата с множествената склероза, дали ще бъде борбата с рака на гърдата или синдрома на Даун. Всеки един е избрал в името на какво днес да измине дългите разстояния. А те са 10, 21 и 42 километра, като най-много участници са се включили в трасето, което е от 10 км. Различни са и маршрутите - от ж. к. "Люлин" до кв. "Хаджи Димитър".

Ето какво казаха някои от участниците в маратона, сред които и много журналисти от новините на БНТ:

Огнян Ганчев: "Движението, спорта създава много дълголетие. Значи тези, които сме трансплантирани, всички, които спортуват, движат се активно - живеят по-дълго."

Йоана Koлева - съпредседател на фондация "Сошъл фючър": "Подкрепяме каузата Run Together за хора, които имат нужда от подкрепа, за да стигнат финала. Подкрепяме хора с различни възможности и ги включваме в пазара на труда. Осигуряваме достъпен спорт за тях."

Гергана Василева - отговорен редактор в "По света и у нас", организатор на кампанията "Бягай с МС": "Бягам с кауза, с призив към всичко, хората да бъдат активни, за да пазят здравето и силата си постоянно. Да провокират себе си, да бъдат жизнени и да вярват, че всичко може да бъде много, много хубаво."

Тихомир Игнатов - репортер в "По света и у нас": "За мен това е първо участие в подобен маратон. Състезавам се сам със себе си. Искам да видя какви са моите лимити и докъде мога да стигна."

Ива Стойкова - международен редактор в "По света и у нас": "За първи път участвам на този маратон и това е една чудесна инициатива да си припомним всички ние колко е важно движението за нашето здраве и за пълноценния ни живот."

Центърът на София е блокиран, промените в движението са значителни, което предизвика недоволството на много хора:

- Обикалям 15 минути, за да стигна до вкъщи и не мога да си намеря място, но не съм против маратона - София е толкова пренатоварена и трябва да има такива активности.

- Обикалям цяла София, за да мога да стигна от кв. "Левски" до "Левски - Г". Това няма никакво оправдание цяла София да се пресече с този маратон. Може да се направи някъде на Околовръстното. Има тангента - да се затвори. Не виждам защо трябва София да я затворят през средата, за да не мога да отида в другата половина.

Основната част от маршрута е по цялото протежение на булевардите "Тодор Александров" и "Царица Йоанна" до "Люлин" 8 от едната страна, както и по булевардите "Васил Левски", "Княз Александър Дондуков" и "Владимир Вазов" до квартал "Хаджи Димитър" от другата.

По тези основни точки на маршрута са въведени промени в движението. Те са свързани със забрани за влизане, престой и паркиране на моторни превозни средства, като и доста голяма част от другите улици и булеварди на София са затворени днес. Очаква се забраната да бъде до около 16:00 часа, когато ще приключи спортното събитие, като ще има улици и булеварди, които ще продължат да бъдат затворени или забранени за движение до към 19:00 часа.

Промени има и в някои линии на градския транспорт, който ще работи с делнично разписание. Организаторите призовават хората да оставят колите си и да изберат бърз, удобен и екологичен транспорт.

Вижте повече и в прякото включване на Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кениецът Шедрак Кимайо спечели 41-вото издание на Софийския маратон
Кениецът Шедрак Кимайо спечели 41-вото издание на Софийския маратон
Рядка комета беше видяна над България миналата нощ
Рядка комета беше видяна над България миналата нощ