НОВИНИ

Маргарита Асенова: В момента България плаща изключително висока цена за газ

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 28.02.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Бизнес

За първи път от десетилетия нашият регион ще има възможност да се снабдява с газ от различни източници - не само от Русия, но и от Азербайджан и различни източници от Съединените щати и други страни. Това каза в "Още от деня" енергийният експерт Маргарита Асенова.

По думите ѝ в момента руският газ е в многократно повече количества, а това може да създаде дисбаланс и да възстанови зависимостта на Балканите. Това трябва да се избегне, зависи какво ще направят българските власти, допълни тя.

Маргарита Асенова: В момента България плаща изключително висока цена за газ. Ако трябва да сравняваме цените за газ, които България плаща на Русия, 280 долара за 1000 кубически метра - в сравнение с Украйна, която плаща 180 долара за 1000 кубически метра. И Европа, която плаща 120-140 долара за 1000 кубически метра. Стигаме до извода, че България плаща една от най-високите цени в Европа.

Източниците на втечнен газ се увеличиха, което доведе до спад в продажбите на "Газпром" до 20%, така че няма причина България да плаща по-скъп природен газ на Русия, коментира още Маргарита Асенова.

Цялото интервю вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички тестове за коронавирус днес са отрицателни
Всички тестове за коронавирус днес са отрицателни
Заради обилен снеговалеж е затворен проходът "Предел" за камиони над 12 тона
Заради обилен снеговалеж е затворен проходът "Предел" за камиони над 12 тона