САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Маргарита Асенова: В момента България плаща изключително висока цена за газ

от БНТ
19:06, 28.02.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Бизнес

За първи път от десетилетия нашият регион ще има възможност да се снабдява с газ от различни източници - не само от Русия, но и от Азербайджан и различни източници от Съединените щати и други страни. Това каза в "Още от деня" енергийният експерт Маргарита Асенова.

По думите ѝ в момента руският газ е в многократно повече количества, а това може да създаде дисбаланс и да възстанови зависимостта на Балканите. Това трябва да се избегне, зависи какво ще направят българските власти, допълни тя.

Маргарита Асенова: В момента България плаща изключително висока цена за газ. Ако трябва да сравняваме цените за газ, които България плаща на Русия, 280 долара за 1000 кубически метра - в сравнение с Украйна, която плаща 180 долара за 1000 кубически метра. И Европа, която плаща 120-140 долара за 1000 кубически метра. Стигаме до извода, че България плаща една от най-високите цени в Европа.

Източниците на втечнен газ се увеличиха, което доведе до спад в продажбите на "Газпром" до 20%, така че няма причина България да плаща по-скъп природен газ на Русия, коментира още Маргарита Асенова.

Цялото интервю вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Всички тестове за коронавирус днес са отрицателни
Всички тестове за коронавирус днес са отрицателни
Заради обилен снеговалеж е затворен проходът "Предел" за камиони над 12 тона
Заради обилен снеговалеж е затворен проходът "Предел" за камиони над 12 тона