НОВИНИ

Мария Габриел представи нов проект за екология, икономика, култура и наука

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:19, 18.01.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Българският еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра обявиха днес първата фаза на инициативата нов европейски Баухаус.

Това е екологичен, икономически и културен проект, който цели да бъдат разчупени границите между науката и технологиите, изкуството, културата и социалното приобщаване, за да се намерят решения на ежедневните проблеми. Той ще подпомогне осъществяването на Европейския зелен пакт.

Еврокомисията лансира и специален уебсайт, на който хората на изкуството, дизайнерите, инженерите, учените, предприемачите, архитектите, студентите и всички заинтересовани лица могат да споделят примери и идеи.

"Евроепйският Баухаус не е нещо, което ще бъде изпълнено за няколко седмици и няколко месеца, целта е всички заедно да променим начина, по който живеем в пространството, което ни заобикаля. Това е нашият квартал, нашите домове, но да го направим заедно. Ето това си поставя за цел европейския баухаус. Заедно за дефинираме формата на тези публични
пространства, които искаме да видим, за да изпълним целите на Зеления преход, а ние в тях да подчертаем главната водеща роля на изкуството, културата и взаимодействието им с иновациите и света на науката и технологиите", заяви Мария Габриел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Арестът на Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му
Борисов: Арестът на Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му
Ще стане ли ефективна условната присъда на Навални
Ще стане ли ефективна условната присъда на Навални