НОВИНИ

Мария Габриел: Присъединяването към ОИСР е един от основните външнополитически приоритети

 Мария Габриел
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 25.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Под ръководството на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел се проведе заседание на Междуведомствения координационен механизъм за процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В рамките на заседанието бе представена информация за констатациите и препоръките, получени от доклади от техническите прегледи, както и за вече предприети и планирани мерки за привеждане на политиките към стандартите на ОИСР, съобщиха от Министерството на външните работи.

Във фокуса на дискусията бе и приетото решение на МС за състав на екип, работещ по въпросите на ОИСР в посолството на Република България в Париж, Франция.

Одобрено е и допълнение към Националната пътна карта с дейности по сътрудничество ОИСР за тригодишния период от 2023 до 2025 г.

„Присъединяването на България към ОИСР продължава да бъде един от основните външнополитически приоритети на страната ни. Благодаря на членовете на МКМ и екипите на ресорните министерства за усилената работа, за постигнатите резултати и за последователния ангажимент“, заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Тя подчерта и ключовата роля на Народното събрание в процеса по присъединяване на България към ОИСР за ускорено приемане на важни законодателни промени. Посочено бе и обмислянето от страната на България за създаване на специализирана парламентарна комисия към Народното събрание – важен механизъм, залегнал в препоръките на организацията.

„Докладът за България е положителен. Той отразява очакванията за политическата стабилност на страната ни, констатира добрите и ускорени темпове, с които страната ни се движи. Същият отчита постигнатия до момента напредък и предстоящите прегледи по присъединяването“, каза Мария Габриел.

От 2 до 4 април е планирано посещение на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на ОИСР, Улрик Кнудсен, с което ще бъде потвърден ангажиментът за завършване на преговорния процес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Силите на реда ще гарантират сигурността на Олимпийските игри
Париж 2024: Силите на реда ще гарантират сигурността на Олимпийските игри
Хавиер Ибаниес ще боксира за титлата в Нощта на шампионите на IBA
Хавиер Ибаниес ще боксира за титлата в Нощта на шампионите на IBA