НОВИНИ

Мария Габриел в Мароко: Засилваме заедно борбата с нелегалната миграция

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:49, 10.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Вицепремиерът и вътрешен министър Мария Габриел е в Мароко за разговори на тема енергетиката, иновации, селско стопанство и борба срещу нелегалната миграция. Тя определи срещите си в Рабат като начало на нов прагматичен етап в стратегическото партньорство между България и Мароко. Особен акцент е сътрудничеството в областта на висшето образование и културния обмен.

Ден преди националния празник на Мароко и малко след избора на кралството за председател на Съвета за човешки права към ООН, българският вицепремиер Мария Габриел увери мароканските си колеги в желанието на България да задълбочи двустранното си партньорство и то с ясни срокове. Приятелство, доверие и сътрудничество в стратегически сектори са трите ключови думи в отношенията България - Мароко откроени от Мария Габриел.

И двете страни, според нея, са фактор за стабилност в своя регион, но могат да бъдат и иновационен лидер. Затова и днес бе решено да започнат активни политически консултации във важните сектори като енергетика, иновации, селско стопанство и култура и те да вървят с друг ритъм и с други резултати.

"Освен това ясно открояване на стратегически сфери решихме да засилим и своето сътрудничеството в борбата с нелегалната миграция. Имаме план до юни да има ясни резултати защото знаете, че за нас като кандидат член на Шенген това е изключително важно", заяви Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи.

"Мароко разглежда България като мост между ЕС и държавите от района на Средиземноморието. За нас тя ще продължи да бъде ключов партньор и в борбата срещу трафика на хора", заяви Насер Бурита - министър на външните работи на Мароко.

Между двете страни бяха подписани и важни документи за кинематографски обмен и копродукции и тригодишна програма до 26 година за активно сътрудничество във висшето образование. В Рабат вицепремиерът Мария Габриел разговаря с председателя на камарата на представителите на мароканския парламент и се разписа в почетната книга на мавзолея на Мохамед Пети.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терор на две гуми: Мотористи тормозят няколко столични квартала
Терор на две гуми: Мотористи тормозят няколко столични квартала
ЕК прикани Тейлър Суифт да агитира младите хора в Европа да гласуват
ЕК прикани Тейлър Суифт да агитира младите хора в Европа да гласуват