НОВИНИ

Марко Одермат спечели и второто спускане пред родна публика във Венген, тежко падане за Омод Килде

марко одермат спечели второто спускане родна публика венген тежко падане омод килде
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 13.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Швейцарецът Марко Одермат стигна до втори пореден успех в спускане за Световната купа, след като отново спечели състезанието пред родна публика във Венген.

Носителят на големия Кристален глобус през последните два сезона, който допреди няколко дни нямаше успех в тази дисциплина, днес не остави шансове на конкуренцията и триумфира на "Лаубехорн".

Одермат се спусна по най-дългата писта в календара за време 2:25.64 минути, с което остави зад себе си французина Сиприан Саразен, който спечели старта в супергигантския слалом, който се проведе отново във Венген. Трети пък се нареди италианецът Доминик Парис.

За съжаление, съботното спускане отново бе белязано от тежко падане, каквото преди два дни претърпя носителят на Световната купа за сезон 2020/21 Алекси Пинтуро. По ирония на съдбата днес жертва на бързото трасе стана друг бивш скиор, който е вдигал големия Кристален глобус - Александър Омод Килде. Норвежецът изгуби контрол върху ските си в последните метри и се заби с висока скорост в предпазните ограждения.

Тежкото падане на 31-годишния скандинавец наложи продължителното спиране на състезанието, а в крайна сметка Килде дори беше откаран с хеликоптер в болница в Берн, където тепърва ще стане ясно какво е неговото състояние.

Иначе след днешния си успех Марко Одермат увеличи преднината си на върха в генералното класиране за Световната купа, като швейцарецът има 1016 точки и е следван от австриеца Марко Шварц с 464, за когото обаче сезонът също вече приключи заради травма.

В дисциплината спускане водач с 376 точки отново е Одермат, а втори с актив от 310 пункта е Сиприен Саразен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова отпадна в полуфиналите на двойки на турнира в Анталия
Изабелла Шиникова отпадна в полуфиналите на двойки на турнира в Анталия
Нови правила за търговските вериги в Унгария
Нови правила за търговските вериги в Унгария