НОВИНИ

Масови протести и събаряне на паметници в САЩ белязаха 155 години от края на робството

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:43, 20.06.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

С масови протести срещу расизма и събаряне на паметници в Съединените щати бяха отбелязани 155 години от края на робството в страната.

На фона на демонстрациите и пандемията Доналд Тръмп се готви за първия си предизборен митинг от 3 месеца, който ще се проведе след няколко часа в Тълса, щата Оклахома.

Върховният съд на щата отхвърли искането на местни жители събирането да бъде отменено заради опасност от разпространение на COVID-19.

От дни привърженици на Доналд Тръмп се събират в Тълса. Американският президент обеща на симпатизантите си "дива вечер". Митингът ще бъде на закрито - в зала с капацитет 19 хиляди души, което засили опасенията от разпространение на COVID-19.

Първоначално предизборната кампания трябваше да бъде подновена на 19 юни. Заради критики, че съвпада с годишнината от края на робството, митингът беше отложен. Изборът на място също предизвика гневни реакции. Преди 99 години в Тълса е извършено едно най-зловещите расови кланета в американската история, при което загиват над 300 чернокожи.

Заради митинга кметът на Тълса отмени полицейския час. От Туитър Тръмп предупреди, че ако тази вечер има протестиращи в Оклахома, те ще бъдат третирани по-сурово, отколкото демонстрантите в други градове.

В различни части на Съединените щати демонстранти продължават да рушат паметници. Падна и единствената статуя на генерал от Конфедерацията във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"МеГра" - подкаст за медийна грамотност на БНТ
"МеГра" - подкаст за медийна грамотност на БНТ
До 20 % дистанционно обучение в иновативните училища - възможно ли е?
До 20 % дистанционно обучение в иновативните училища - възможно ли е?