НОВИНИ

УНИЦЕФ и МОН с образователна платформа за деца в малките населени места

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 20.06.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Дистанционното обучение по време на пандемията се превърна в изпитание за мнозина. Но и в успешен пример за развиване на нови знания и умения, особено при децата със специални потребности.

Именно към тях е насочена и новата образователна платформа, която изграждат от УНИЦЕФ в партньорство с Министерството на образованието. Тя е ще в помощ на децата и родителите в по-малките населени места, където достъпът до специалисти е силно ограничен.

Майката на детето Татяна Илиева разказа: "Ние се преместихме от София тук на село, за да бъде по-спокойно за детето, да може да играе навън и тя се чувства добре тук".

"Много обичам да играя с кокошките, да готвя", споделя и детето.

В пловдивското село Красново семейството на 11-годишната Мария започва нов етап в борбата с аутистичните проблеми на детето.

Проблемите на Мария започнаха, когато стана на 4г, най-много имаме нужда от индивидуален подход, категорична е майка й.

Но често трупат горчив опит. Още в първи клас бързо разбират, че Мария не може да остане в училището, което е на метри от дома им.

"Децата не можаха да я приемат, затова бяхме принудени да отидем в най-близкото училище, което е в град Стрелча, където я приеха много добре, където има три часа ресурсно подпомагане", разказа майката на Мария.

Toтка Трифонова- ресурсен учител: Мария среща затруднения в общообразователните предмети, но музиката и рисуването, както и работата с компютри много й се отдават. С Мария дистанционното обучение се случи много добре, ние много бързо се адаптирахме към новите условия.

В момента абсолютно всички образователни ресурси са неприложими и неефективни за работа с децата със специални образователни потребности.

За да може да работи и с логопед и психолог, Мария посещава и център за деца с увреждания в Панагюрище. От там също изпращат материали на детето във времето на извънредното положение. Така става ясно, че координацията между специалистите и семейството може да се случва и онлайн. Каквато е и една от целите на образователната платформа, която подготвят от УНИЦЕФ.

"Такава платформа много би ни облекчила, защото Мария в понеделник и сряда е в училище, през останалото време би могла с ресурсния учител да ползва тази платформа", смята майката.

И докато Мария рисува, майка й не спира да мечтае: "Да бъде самостоятелен човек, да може да се справя сама в живота".

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 20 % дистанционно обучение в иновативните училища - възможно ли е?
До 20 % дистанционно обучение в иновативните училища - възможно ли е?
Порой наводни села в добричката община Крушари
Порой наводни села в добричката община Крушари