НОВИНИ

Подпомагат с 50 млн. лв. туристическия сектор

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 20.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

50 млн. лв. за сектор "Туризъм" отпуска социалното министерство. Това каза в Бургас днес заместник-социалният министър Зорница Русинова. С новата мярка "Заетост за теб" от 1 юли ще бъдат подпомогнати всички фирми в туристическия бранш, които работят на територията на Бургаска област.

Общо 160 млн. лв. ще отпусне социалното министерство, за да подпомогне работодателите при наемането на безработни заради COVID кризата. Това ще гарантира заетостта на хората за 3 месеца. Само за сектор "Туризъм" са предвидени 50 млн. лв.

"Субсидираме заплатата в размер на минимална работна заплата плюс осигуровките от страна на работодател и работник", заяви зам.-министър Русинова.

Последните месечни данни показват, че туристическите общини са с най-висок ръст на безработицата. Само в Бургас тя е 7% или това са около 2500 безработни само в сектор "Туризъм."

От бранша обаче са категорични, че финансовата помощ от държавата няма да им бъде от полза.

Според хотелиера Диляна Цонева: "Хотелите вече са си наели персонал, които са отворили и работят с минимален персонал. Т.е. от тук нататък дали ще се наемат допълнително работници не се знае. Не виждаме от тук нататък как би помогнала тази мярка", категорична беше тя.

От 1 юли, освен възможностите по „Заетост за теб", започва и програмата в помощ на превозвачите и туристическия сектор, която ще гарантира допълнителни 290 лева към заплатите на служителите.

Автор: Елеана Ценова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима задържани на мача ЦСКА - "Левски", двубоят премина без напрежение
Шестима задържани на мача ЦСКА - "Левски", двубоят премина без напрежение
Нормално е движението през граничен пункт "Кулата"
Нормално е движението през граничен пункт "Кулата"