НОВИНИ

Десетки протестираха срещу шума от трафика по магистралата в Ботевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 20.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Жителите на Ботевград протестираха срещу прекомерните нива на шум от трафика по АМ "Хемус". За проблема хората са сигнализирали многократно различни институции, но до този момент са получили само обещания.

След извършени замервания от РЗИ се оказва, че завишеният шум е с 50% повече от допустимите стойности, което от своя страна води до застрашаване на здравето на населението.

Проблемът с прекомерните нива на шум е повече от 20 години. В проекта по изграждането на магистралата е било предвидено поставянето на шумоизолиращи прегради, които обаче липсват и до днес, въпреки многобройните подписки и сигнали до различни институции.

Цветина Петкова - член на Местна гражданска инициатива - Зелин: След проведена среща с АПИ, чухме едни обещания за пореден път, че до края на годината ще има проектиране и възлагане, но ние не вярваме, и сме тук за да ни чуе този, който трябва. Този, който в България решава въпросите, това е г-н Бойко Борисов, т.к. става въпрос за нашето здраве.

От АПИ заявиха, че до края на 2020 година се очаква да стартира обществена поръчка за изготвяне на акустичен проект на АМ "Хемус" при вилната зона на Ботевград.

Инж. Иван Досев - член на УС на АПИ: Всичко опира до едни средства, които са необходими за тази дейност. Това, което можем да направим тази година, е да изготвим тези акустични проекти, за да се види колко е обемът на необходимите шумозащитни стени и колко ще струва.

От Института по пътна безопасност предлагат около 400 м от магистралата в близост до Ботевград да се шумоизолират експресно.

Инж. Богдан Милчев - председател на ИПБ /Институт по пътна безопасност: От това, което водим разговори, пари няма. Тоест, когато няма пари, се прехвърлят приоритети от един в друг. Тук въпросът е вече колко е важно не само проблемът с шума, тук има проблем и с велоалеята.

По време на протеста стана ясно, че изграждането на шумоизолиращи панели около вилната зона на Ботевград ще отнеме около 3 години, а прогнозното финансиране е на стойности около 3 милиона лева.

Автор: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Капачки за бъдеще": Дариха над 500 кг пластмаса за два часа
"Капачки за бъдеще": Дариха над 500 кг пластмаса за два часа
Още заразени с коронавирус в Шуменско
Още заразени с коронавирус в Шуменско