НОВИНИ

Масово не се спазва забраната за сядане по пейки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:53, 13.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В последния ден от извънредното положение столицата кипи от живот. Градът изглежда така, сякаш извънредно положение никога не е имало.

Вече буквално никой не спазва забраната за сядане на пейки, компаниите стават все по-големи, а дистанцията все по-малка.

Малцина сигурно знаят, че например правилата за еднопосочно движение в парка и часовите диапaзони за родители с деца не са отменени, не е отменено и препоръчителното пазаруване за възрастни хора до 10:30 сутринта.

Може би единствено все още се спазва забраната за детските площадки, те остават пусти за разлика от фитнесите на открито, на които все по-често се виждат спортуващи.

За времето на извънредното положение служителите на общинската полиция в София са съставили близо 100 акта за нарушения, половината от тях са за неносене на маски.

Летни температури, бира или сладолед в ръка, никакви маски и никаква дистанция. По софийските улици вече не се усеща страх от COVID-19. Хората изглеждат жадни за живот и сякаш вече напълно забравиха пандемията. Вече всички са навън от малки бебета в колички до пенсионери на завидна възраст.

Хората в София масово не спазват забраната за сядане по пейки. Много от тях дори са убедени, че тя вече не важи.

За служителите на общинската полиция става все по-трудно да следят за спазването на забраната за сядане на пейки. Екипите разказват, че след като хората видят полициите да се отдалечават, отново всички пейки са пълни. Съставени са 27 акта и 103 предупредителни протокола.

Старши инспектор Елизабета Каменова, "Общинска полиция": Въведените противоепиденични мерки все още са валидни и носенето на маски при контакт или при затворени пространства, използването на площадки все още не е позволено.

И в Пловдив задачата на общинските полицаи да се грижат да няма прекомерни струпвания на хора в централната градска част става все по-трудна, защото хората вече са неудържими.

А варненци изглеждат най-стрикни. Мнозина продължават дори и на открито да носят предпазните си маски. Много от заведенията все още са празни, крайбрежната алея остава предпочитано място за спортуващите, а плажът - за семейства и сърфисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край Стралджа
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край Стралджа
 От утре възстановяват платеното паркиране в „Синя зона“ в Пловдив
От утре възстановяват платеното паркиране в „Синя зона“ в Пловдив