НОВИНИ

Матиас Фавро пред БНТ: Форумът въвежда една изцяло нова концепция на Игрите (ВИДЕО)

Аташето по сътрудничеството в областта на френския език и референт за спорта на Френския институт сподели още какво е неговото голямо желание за Париж 2024.

Матиас Фавро
bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 27.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Аташето по сътрудничеството в областта на френския език и референт за спорта на Френския институт Матиас Фавро говори за историческите иновации, на които ще станем свидетели по време на 33-те Летни олимпийски игри в Париж.

Той сподели пред БНТ и какво е неговото голямо желание за най-мащабния спортен форум.

Втората част от интервюто можете да четете тук и да гледате във видеото:

Радваме се, че Париж е домакин на тези Олимпийски игри. Най-голямата иновация на форума, е че той въвежда една изцяло нова концепция на Игрите. За първи път в историята градът става стадион. За първи път има равенство между половете – еднакъв брой жени и еднакъв брой мъже. Иноватори сме и относно това, че отговорността към природата и екологичността е в основата на концепцията ни. Тази концепция е изгредане от 3 стълба. На преден план ще излезе историческото и културното наследство. Вторият стълб е относно завета, който Игрите ще оставят. Третото нещо е ангажираността на французите около организацията – както в градовете, така и относно посрещането на публиката.

Едно от най-вълнуващите събития, във връзка с Олимпийския огън, е както неговото предаване, така и запалването му. Етапите бяха 68, градовете, през които премина – над 400, а участниците в това бяха над 10 000. Той премина през ръцете на големи шампиони, но и на много различни и важни личности извън спорта. Имаше и българи – една от тях беше Светлана Минтова. Тя е водещ изследовател и директор на научните изследвания във Френския национален център в Каен, като участва в пренасянето на олимпийския огън в Калвадос. Друг такъв пример е състезателката по бадминтон за хора с увреждания – Емона Иванова. Тя участваше в пренасяването на огъня в
Марсилия.

Вече имате ли информация за интереса на хора към Олимпийските игри - като продадени билети, като рекорди? Защото, все пак, това са Игри, които идват след тези в Токио. Там имаше ограничения и пандемична обстановка. Сега най-вероятно хората са зажаднели за спорт и олимпизъм.

Рекордът беше достигнат. Досега той се държеше от Атланта през 1996 г. с 8.7 млн. продадени билета. Париж вече подобри това постижение през миналата седмица, а в продажба има и още. Очаква се да падне и друг рекорд - този по телевизионна аудитория.

И може би за финал - какво си пожелавате за тези олимпийски игри? Какъв домакин да бъде Франция и как да завършат те?

Надявам се тези Игри да се превърнат в един невероятен спектакъл. Голямото ни желание е те изведат на преден план олимпийските ценности като уважение, приятелство и най-вече мир.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
Кристиан Вигенин от Бузлуджа: Разделени няма да постигнем нищо
Кой стои зад организацията на Летните олимпийски игри в Париж (ВИДЕО)
Кой стои зад организацията на Летните олимпийски игри в Париж (ВИДЕО)