НОВИНИ

Мая Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 15.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Първата стъпка към изпълнението на целта "Мутрите вън!" е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това заяви от трибуната на 45-ото Народно събрание Мая Манолова, съпредседател на коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има, уточни Манолова.

"Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност", каза тя.

Когато говорим за управлението на държавата имаме предвид не само нов парламент, ново правителство, а и това, което хората от площадите поискаха от нас - нов главен прокурор и нови регулатори.

Втората стъпка е търсенето на отговорност.

"Пълна ревизия на корумпираното управление. Днес внасяме проект за решение за създаване на комисия по ревизията. Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието", заяви Манолова.

Третата стъпка е да променим правилата така, че повече в бъдеще мутренско управление да не бъде възможно. Ключов въпрос на доброто управление са правилата за провеждане на избори, ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни избори, допълни Манолова.

"Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно електронно гласуване за българите в чужбина, ще въведем избирателен район за нашите сънародници зад граница. Ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация. Ще сменим съставите на избирателните комисии. Ще настояваме за смяна в състава на СЕМ и ръководството на националната телевизия, които с действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания", заяви Манолова.

Ние сме готови да предложим цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща не само администрацията и преразпределението на блага, но и образованието, културата, медиите, правораздаването, уточни Манолова.

Гледайте цялото изявление на Мая Манолова във видеото.

Всичко за първото заседание на новия парламент четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов дебютира днес от 16:00 часа на Световното по бокс в Полша
Радослав Росенов дебютира днес от 16:00 часа на Световното по бокс в Полша
Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев
Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев