НОВИНИ

Мъж загина от токов удар по време на кражба на електроенергия

мъж загина токов удар време кражба електроенергия
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 21.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Мъж загина при кражба на електроенергия от мрежата на ЧЕЗ Разпределение. Инцидентът е станал вчера следобед в град Лом, съобщи дружеството.

Мъжът се качил на алуминиева стълба и направил опит да присъедини незаконно къщата си към проводниците на електроразпределителната мрежа, която осигурява електрозахранване на сградите в района. Бил е поразен от токов удар и е загубил живота си. Месец по-рано, при проверка от страна на дружеството, е съставен констативен протокол за кражба на електроенергия на същия потребител.

Служители на ЧЕЗ са оказали необходимото съдействие на органите на МВР, извършили са преустановяване на електрозахранването и са обезопасили мястото незабавно, с цел безпрепятствено провеждане на следствените действия.

Кражбите на електроенергия и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват не само ЧЕЗ, но и крайните потребители, тъй като причиняват прекъсвания на електрозахранването, чести аварии и повреждане на електроуреди. Често обаче посегателствата застрашават и отнемат човешки животи.

За кражбите на ток чрез прикачване към мрежата се използват всевъзможни способи, проводници и проводими материали, както и елементи за прикриване на нарушенията и отвеждане на електричеството до потребителите, което от своя стара носи изключително големи рискове за живота и здравето на хората, които ги използват, както и всички в близост.

За съжаление подобни престъпления често остават ненаказани, допълват от ЧЕЗ. Според дружеството, са необходими строги наказателни мерки и ефективни присъди. Само от началото на 2020 г. са установени 2596 кражби на електроенергия, като по-голямата част от тях са за прикачване към електроразпределителната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на Вучич иска мандат за съставяне на правителство
Партията на Вучич иска мандат за съставяне на правителство
Съдът назначи съдебномедицинска експертиза на Атанас Бобоков
Съдът назначи съдебномедицинска експертиза на Атанас Бобоков