НОВИНИ

Мъжете и медалите

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
20:17, 08.08.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
мъжете медалите
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

В последните дни и часове от Париж и Олимпийските игри най-накрая започнаха да идват добрите новини и хората да разбират, че и ние можем да печелим медали. Да, в най-типичните за нас спортове – борба и бокс, да – до момента единствено от натурализирани състезатели, което вероятно не въодушевява част от обществото, но в крайна сметка след години се броят медалите и надали някой ще помни в огромни детайли кой и кога точно е спечелил даденото отличие. Важното е в рамките на тези 17 дни да има поводи за гордост!

До момента знаем следното – Семен Новиков ще спечели най-малко сребърен медал, Хавиер Ибаниес Диас ще спечели бронз в най-лошия за него развой, а Магомед Рамазанов си е осигурил най-малкото мач за бронзово отличие в утрешния ден, като по-късно тази вечер ще се опита да преодолее американското си препятствие по пътя към финалите в категория до 86 килограма на свободния стил.

Трима мъже! Това вече е новина! Ще кажете – какво толкова странно има?!

Има, защото само преди 3 години на Игрите в Токио всичките ни 6 медала бяха осигурени от жени – шампионките ни ансамбъла по художествена гимнастика, Стойка Кръстева в турнира по бокс и Ивет Горанова във вече неприсъстващото в олимпийската програма карате, както и завоювалите сребърни и бронзови отличия Антоанета Костадинова, Евелина Николова и Тайбе Юсеин. Нито един мъж не успя да стигне до медалите на предишните Игри, което звучи доста направо шокиращо.

Почакайте да върнем лентата още малко по-назад. В Рио де Жанейро България спечели само 3 медала, като за жалост не успя да намери своя олимпийски първенец. Там Мирела Демирева в скока на височина ни зарадва със сребро след 197 см, а ансамбълът по художествена гимнастика в стария си състав, както и друга боркиня – Елица Янкова, Отново нито един мъж не стигна до отличията. Връщаме лентата малко по-назад и стигаме до Лондон през 2012, където медалите пак не бяха особено много – 3. И отново нямаше златен сред тях. Но поне имаше мъжко участие – Тервел Пулев тогава завоюва бронзово отличие в бокса, докато Станка Златева в борбата в категория до 72 килограма и Милка Манева във вдигането на тежести в категория до 63 килограма (макар този медал да беше присъден доста след края на форума) бяха нашите призьори.

С други думи – тази вечер Семен Новиков ще стане първият мъж с медал за България на Олимпийски игри от Тервел Пулев на 10 август 2012. Звучи налудничаво, но е абсолютен факт. А ако направим дори по-смело сравнение и потърсим откога не сме имали златен медал при мъжете на форума, то тогава ще трябва да правим разходка в миналото до 2004 година, когато вече отдавна покойният Милен Добрев беше над всички във вдигането на тежести в категория до 94 килограма.

Тепърва ще навлизаме в анализи кой е спечелил медалите, къде са провалите, къде са успехите, къде точно се намира българският спорт и всъщност трябва ли да сме доволни, независимо от броя на медалите. Не е хубаво човек да е вечно черноглед, което е типична черта на българина, но е полезно да имаш и трезва оценка за събитията в залите, на стадионите, по басейните. Защото е видно, че изоставаме в много отношения.

А иначе поздравления за Новиков и Ибаниес, които са сигурни медалисти и ще затворят тази гигантска бездна, зейнала от 2012 насам по отношение на мъжките ни медалисти на Олимпийски игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамазанов пред БНТ: Победих сериозен съперник (ВИДЕО)
Рамазанов пред БНТ: Победих сериозен съперник (ВИДЕО)
Магомед Рамазанов - полуфинал /86 кг - свободен стил/
Магомед Рамазанов - полуфинал /86 кг - свободен стил/