Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мерките за цената на тока: Реакции на бизнеса

от БНТ
08:48, 28.09.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на фирмите по 50 лева за мегаватчас използвана електроенергия.

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев заяви в "Денят започва", че това е едно от трите възможни решения. Премиерът е обещал да намери решение и не е точно това, което беше предявено пред него, но е стъпка в правилната посока, каза Дачев.

Той обясни, че тези 50 лв. се изчисляват на база какво надплащат, извънредно на това, което е планирано. 50 лв. са възможности, които има държавата. По интересна е точката за търговете, каза Дачев.

За това как КЕВР ще наложи по-стриктен контрол върху работата на Българската независима енергийна борса, Дачев заяви, че това е едно пожелание, което няма практическо измерение.

КЕВР не е силова структура, която да работи онлайн, тя постфактум преглежда нещата как става и взима решения. Единствено превенцията за наказанията, които издава КЕВР, може да предпазва хората. КЕВР няма функция онлайн да следи тези неща, каза Дачев.

Той заяви, че всички мерки, които е трябвало да бъдат взети, са взети. Но проблемът е, че в енергетиката не става ден за ден. Ремонтите, които са просрочени с години, не могат да бъдат пуснати за два дни. Търговете също искат време. Дачев прогнозира, че процесът с търговете ще бъде изкривен във времето и след 6 месеца ще бъдем свидетели на същата ситуация, както до този момент.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой приготвя багетите на семейство Макрон?
Кой приготвя багетите на семейство Макрон?
Виктория Василева: Ще има обновяване на редиците в "Има такъв народ"
Виктория Василева: Ще има обновяване на редиците в "Има такъв народ"