НОВИНИ

Месец след потопа - как се възстановява Царево?

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 07.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

След потопа по Южното Черноморие, който точно преди месец отне четири човешки живота, имоти, бизнеси и разруши пътна инфраструктура, отпечатъкът от водното бедствие все още не е заличен напълно.

Къмпинг "Нестинарка" бе сред най-пострадалите места, а пред очите на хората водата погълна едно от емблематичните места - сърф училището. Доброволци започват акция по почистването на дъното от отнесените в морето предмети, а с надеждата да е запазена част от екипировката.

5 септември, плаж Нестинарка. Придошлите води около обяд поглъщат сърф училището, а с него и спомените на стотици любители на този спорт.

"Сърф училището беше именно на това място, на което стоим в момента. Буквално 10 - 15 минути, първо беше наклона на една страна, през това време децата ми един от инструкторите успяха да измъкнат част от екипировката и малко след това сърф училището беше отнесено от морето", каза Иван Кескинов, управител на сърф училището.

Почти половината от оборудването остава на дъното на морето.

"Най-ценното беше самото сърф училище, не материалната част е най-важното“.

Доброволци стартираха акция по почистване на дъното от множеството предмети, които водата е погълнала.

"Днес ще направим едни оглед, да проучим обстановката, да направим някаква планировка, да маркираме някакви по-големи обекти, ако има за вадене и вече утре ще преминем към тяхното изваждане", каза Стефан Стефанов, водолаз.

А основната идея е догодина морето да бъде безопасно за къпане.

"Всеки предмет, който не можеш да го видиш под вода е опасен, без значение дали е сърф, някакво стъкло, метал или каквото и да е било друго", поясни Пламен Миховски, ръководител на водолазен клуб.

А Царево продължава да се възстановява след бедствието. На много места текат ремонти. Мостът от Царево към населените места на юг, който беше напълно разрушен, все още е непроходим. Затова е изграден нов, временен, обходен път, по който двупосочно вече могат да минават всички видове превозни средства".

С обход е възстановен и пътя към кв. Василико, който също остана откъснат след потопа. Правителството, както и много български общини подпомогнаха финансово Царево, за да се справи след опустошителното водно бедствие.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсва програма за ранно откриване на рак на дебелото черво у нас
Липсва програма за ранно откриване на рак на дебелото черво у нас
Александър Тунчев: Това ни е най-слабият мач през сезона
Александър Тунчев: Това ни е най-слабият мач през сезона