НОВИНИ

Метеоролог: До края на месеца и в началото на септември високите температури са налице

bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 18.08.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

През идващата седмица се очакват валежи, дори и градушки в западната част на страната. На изток високите температури ще продължат, но вече интензитетът не е толкова голям, колкото беше преди. До края на месеца и в началото на септември условията за високи температури са налице, каза в студиото на "Денят започва в неделя" директорът на департамент "Метеорология" в НИМХ доц. Лилия Бочева.

По думите ѝ, всяка година е различна и в никакъв случай не може да се каже, че тази година е по-топла от предишната. Подобно сравнение е неуместно:

"Годините са различни. Имаме различно държащи се сезони. Миналата година беше с доста хладна пролет, тази не е такава. Изводите на хората идват от това, че виждат това, което е в момента."

Астрономическото лято продължава до 20 септември, климатичното лято приключва с август, в който сме все още. Така че анализ още не е направен и не може да се каже, че това е най-горещото лято, допълни доц. Бочева:

"Що се отнася до месец юли, той е един от най-топлите, които са наблюдавани по време на метеорологични измервания, но не е най-топлият. Може би е толкова топъл, колкото юли 2012 г."

Тя отбеляза още, че зимните температури също растат и зимите стават по-меки. Снеговалежите са по-малко.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за Ален Делон: Легендите никога не умират
Борисов за Ален Делон: Легендите никога не умират