Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Между 40 и 50 лева е поевтиняла застраховката "Гражданска отговорност"

bnt avatar logo
от БНТ
21:22, 14.08.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Между 40 и 50 лева е поевтиняла застраховката "Гражданска отговорност" в сравнение с месец август миналата година. Причината според брокери е ценовата война на пазара и отстъпките, които се дават за полица, направена онлайн. Въпреки това обаче сключените по интернет застраховки са едва 5%, твърдят от бранша.

За да е изряден и да пътува спокойно Людмил Иванов от Благоевград прави всяка година освен застраховка "Гражданска отговорност" и "Каско". След два месеца му предстои да ги поднови и отново има намерение да посети офис за консултация.

"Когато му дойде времето, ще прегледам какви са цените на пазара и по това ще се ориентирам", заяви Людмил Иванов.

Диляна също използва услугите на застрахователен брокер и засега не се чувства готова да премине към покупка на задължителната полица по интернет.

"Познавам хора, които си правят застраховката онлайн", споделя Диляна.

Онлайн застраховките са новият трик за набиране на широка клиентска база, твърдят представители на бранша. По думите им на пазара има нелоялна конкуренция. Предлагат се полици, които са с 10% по-евтини, но при покупката им само се отбелязват като направени по интернет.

"Клиент, който е влязъл, посетил агенцията или агент, с който компанията има сключен договор да продава продуктите и чекват - има в системата опция, че застраховката е продадена онлайн, с което получава допълнителна отстъпка, а не че клиентът чисто физически е извършил онлайн тази услуга", допълни Пепа Деведжиева, застрахователен брокер.

Свалянето на цените на "Гражданската отговорност" е най-бързият начин един застраховател да увеличи пазарния си дял, тъй като повечето собственици на автомобили се интересуват не от компанията, а от цената. Прогнозата е, че реално закупените застраховки по интернет няма да се увеличат чувствително.

"Скоро на нашия пазар мисля, че онлайн продажбите няма как да станат масова практика", каза още Пепа Деведжиева.

От бранша смятат, че за да работи пълноценно онлайн застраховането са необходими законодателни промени. И "Гражданската отговорност" да бъде застраховка за водача, а не на автомобила.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крищоф Милак защити европейската си титла на 100 метра бътерфлай
Крищоф Милак защити европейската си титла на 100 метра бътерфлай
Грузински трафикант обърна автомобил с 12 сирийски мигранти край Бургас
Грузински трафикант обърна автомобил с 12 сирийски мигранти край Бургас