НОВИНИ

Заплита се мистерията около убийството на бизнесмена в село Кладница - какви са версиите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 14.08.2022
7301
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава разследването на убийството на швейцарския бизнесмен в пернишкото село Кладница. Полицията задържа лице във връзка със смъртта на Удо Ланген, научи "По света и у нас" от свои източници. Малко по-късно на брифинг от прокуратурата заявиха, че срещу него все още няма повдигнати обвинения поради липса на достатъчно доказателства. Разплитането на случая се оказа с още обрати. Засега не може да бъде потвърдена версията, че след убийството тялото на Удо Ланген е местено.

За разследващите вече е ясно движението на Удо Ланген в деня на убийството. Проследени са трафичните данни на неговия мобилен телефон.

Все още е спорно къде точно е убит Ланген - дали в гаража, където го е намерила неговата съпруга или на друго място, а тялото е пренесено след това. Очаква се изясняването както на точната причина за смъртта, така и на механизма, по който са нанесени нараняванията и травмите по тялото на убития.

Убийството в с. Кладница: Има задържан, търсят се още доказателства

До този момент категорично е доказано, че в деня преди убийството Удо Ланген е бил на работа в офиса на своята фирма в столичния квартал "Божурище". Все още няма категорични доказателства, които да потвърждават версията, че той е убит преди да се прибере в дома си в Кладница. Тялото му е намерено в гаража, паднал на пода, извън автомобила. Около Ланген не е имало кръв. Съпругата му се е била прибрала часове по-рано и в дома им не е имало други хора.

"При пристигането на органите на реда на мястото на произшествието, да - само те са били", заяви Албена Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура-Перник.

По разследването няма доказателства, които да подкрепят версията, че някой от най-близкия семеен кръг е извършител на убийството. Ключовите свидетели, които вече са разпитани, са шестима. Разследващите имат подозрения към част от тях, както и данни за евентуалния мотив.

"Към настоящия момент се работи с лица и се провеждат процесуално-следствени действия. Каквото и да кажа в момента, това може да опорочи разследването. Много са важни експертизите, много са важни следващите часове", допълни старши комисар Павел Млеканов, директор на Областната дирекция на МВР в Перник.

"Към настоящия момент не са събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице в извършването на престъпление, поради което и няма повдигнато и предявено обвинение на този етап", добави Аделина Алексиева, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Перник.

Има две ключови експертизи. Едната е съдебно-медицинската, от която ще се разбере точната причина за смъртта, както и начинът на нанасяне на нараняванията по тялото на Удо Ланген. Втората е комплексна - ДНК и химическа експертиза, която ще изолира профилите на намерен както в гаража, така и в автомобила на жертвата биологичен материал. Тя ще даде и отговор на въпроса дали върху Ланген е въздействано с някакви вещества.

"Има иззети записи от охранителни камери и да, очакваме от тях да бъдат изяснени обстоятелства, които да са от полза за разследването", каза още Албена Стоилова.

На всички записи вече са възложени и видео-технически експертизи.

Според източници на БНТ ключовото подозрение е, че Ланген най-вероятно е познавал извършителя на убийството и му е имал доверие. Тук се допускат много подверсии, включително, че Ланген е тръгнал от офиса си с човек, на когото има доверие, играещ ролята на примамка, а по-късно друг е извършил убийството. Ясно е едно - всички версии са на масата на разследващите, а развръзката предстои.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси и Тотнъм поделиха точките след голово шоу в дербито на Лондон
Челси и Тотнъм поделиха точките след голово шоу в дербито на Лондон
Броят на изтеглените кредити намалява, но размерът им нараства
Броят на изтеглените кредити намалява, но размерът им нараства