НОВИНИ

Политически престрелки заради газовия интерконектор (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
20:45, 14.08.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството ще поиска удължаване на крайния срок от септември на декември за приемане на офертата на американската компания "Шниър". Тя е за доставка на танкери с втечнен газ, договорен от предишния кабинет, потвърдиха от енергийното министерство.

Задочни обвинения кой е виновен за забавянето на газовия интерконектор Комотини - Стара Загора си размениха от "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. От партията на Борисов посочиха, че ако са останали да управляват по тръбата вече е щяло да тече синьо гориво. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че за 7 месеца правителството на Кирил Петков е успяло да завърши проекта, протакан 12 години от ГЕРБ.

"Те не само, че систематично ни лъжат за напредъка по газовата връзка, но ни казваха, че тук вече има газ. Ако не беше ГЕРБ, това първо нямаше да бъде факт и нямаше да бъде започнало. Нямаше 80% от газопреносната инфраструктура на Балканите да се намира в България, нямаше да имаме връзка със Сърбия, с Румъния да транзитираме газ към Западна Европа", допълни Георг Георгиев от ГЕРБ.

"За 12 години ГЕРБ построиха 30 километра от интерконектора. За 7 месеца ние построихме останалите 110. Интерконекторът има газ при 40 бара налягане. От гръцка страна той е сертифициран. Остава да се довърши от българска страна и той да е сертифициран. Това, което чухме от служебното правителство след срещата им и със строителите, и с "Ай Си Джи Би", те също смятат, че конекторът може да бъде завършен с последните документи и в срок", каза още Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два отменени гола на Мане не попречиха на Байерн да постигне лесна победа над Волфсбург
Два отменени гола на Мане не попречиха на Байерн да постигне лесна победа над Волфсбург
Челси и Тотнъм поделиха точките след голово шоу в дербито на Лондон
Челси и Тотнъм поделиха точките след голово шоу в дербито на Лондон