НОВИНИ

Задържаха нападателя, стрелял срещу автобус в Ерусалим

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:52, 14.08.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Осем души бяха ранени след стрелба срещу автобус в Ерусалим. Двама са в критично състояние. Нападателят се е предал на полицията, но силите на реда не съобщават самоличността му. Според израелски медии задържаният е палестинец от Източен Ерусалим.

Нападението е станало в ранните неделни часове в Стария град в Ерусалим - свещено място за евреи, християни и мюсюлмани и сред районите, които палестинците искат за своя държава. Стрелецът открил стрелба по автобус, пълен с поклонници, които се връщали от молитви край Стената на плача. Шофьорът бил отворил рампата, за да влезе човек в инвалидна количка.

"Спрях на спирката при гробницата на цар Давид, в този момент стрелбата започна. Двама души отвън паднаха, вътре други двама кървяха, всички изпаднаха в паника", заяви Даниел Каниевски, шофьор на автобуса.

Нападателят избягал, но по-късно се предал на полицията, съобщиха медии. Според израелския премиер той е действал сам и в миналото е бил арестуван от израелската полиция. Яир Лапид обеща възмездие.

"Изводът от този инцидент, както и от предишните инциденти, е един - тези, които нараняват израелски граждани, няма къде да се скрият. Ние ще ги преследваме, ще ги намерим където и да са и ще се справим с тях с цялата строгост на закона", допълни Яир Лапид, министър-председател на Израел.

Атаката в Ерусалим е седмица след като 47 души бяха убити в ивицата Газа. Три дни Израел атакува лидерите на палестинското движение "Ислямски джихад", а негови бойци изстреляха 1000 ракети срещу Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Георгиева е с увредени кръстни връзки на коляното
Валентина Георгиева е с увредени кръстни връзки на коляното
Експлозия в търговски център в арменската столица Ереван, има загинал и ранени
Експлозия в търговски център в арменската столица Ереван, има загинал и ранени