НОВИНИ

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия" (ОБНОВЯВА СЕ)

bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 14.08.2022 (обновена)
7413
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Катастрофа с автобус е станала на автомагистрала "Тракия" на 217-ия километър в посока София.

Става въпрос за автобус със сръбска регистрация, който е возил деца и възрастни от почивка на Черноморието, съобщиха от МВР.

В автобуса са пътували общо 49 души - 38 деца и 11 възрастни. Те са успели да се измъкнат от автобуса през прозорците. Някои от тях са разбили както предното, така и задното стъкло, за да излязат.

Вътрешният министър пред БНТ: Няма данни да има външна причина за произшествието

В болница са транспортирани 46-има от пострадалите, трима са без наранявания след катастрофата.

17 души са в Спешния център в Стара Загора. Три от децата са с различни наранявания и охлузвания, предстои да им бъде направен скенер. Един възрастен мъж е в по-тежко състояние.

Здравният министър: По първоначална информация 8 деца и 4-ма възрастни са настанени в болница

Няма информация за загинали. Създаден е коридор на магистралата, по който пострадалите се извозват към болницата в Стара Загора, която е и най-близка.

Автобусът се е обърнал на една страна в канавката на магистралата. Все още не може да се коментират причините за катастрофата, казаха от МВР за "По света и у нас".

На мястото има полиция и пожарникари, движението в района е затруднено. Пострадал е и водачът на автобуса. Шофьори на коли са спрели и помагат да бъдат извадени ранените хора от автобуса.

Инцидентът е станал малко след 20.00 часа.

Работи се по версиите за хлъзгава настилка или заспиване на водача.

Децата са пътували от Несебър. Те са част от фолклорния ансамбъл "Юлира" и са от предградието на Белград Батайница.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев екип от следователи от Националното следствие поемат разследването на катастрофата.

"Информацията е оскъдна, разследването е възложено на Националната следствена служба", заяви пред БНТ прокурорът във Върховната касационна прокуратура Сийка Милева, която е говорител на главния прокурор.

Според експерта по пътна безопасност Диана Русинова в случая има нарушение на българското законодателство, тъй като деца нямат право да се превозват в тъмната част на денонощието.

"Автобусът е влязъл на територията на Република България през ГКПП "Калотина" на 7 август в 23.00 часа. Пътувал е в посока българското Черноморие, днес е обратният курс към Република Сърбия. На вход в автобуса са били 49 лица, потвърдено е, че толкова е и бройката на прибиране. От тези 49 - 46 лица са извозени с екипите на Спешна помощ към центровете в Стара Загора. 3 лица изчакват на място и са в добро състояние", заяви пред БНТ заместник главният секретар на МВР Станимир Станев.

По думите му автобусът се е движил нормално в своята лента и бавно и постепенно е напуснал лентата си на движение.

"Всичко беше супер, един човек искаше да седне до шофьора и искаше той да му покаже как се спуска седалката, наклонихме се надясно, шофьорът беше добре отпочинал, наспал се. Бяхме в Слънчев бряг, от там тръгнахме за Сърбия, спряхме на бензиностанция. Бяхме 48 човека плюс шофьора - 38 деца и 10 възрастни. Има ограничение, не може да кара бързо. Беше страшно с малките деца", разказа пред БНТ една от пострадалите, пътувала в автобуса.

Започна оглед на мястото на катастрофата. Водачът на автобуса е в болницата в Стара Загора, не е пострадал тежко и предстои да бъде отведен за разпит. "По първоначална информация по-тежко са пострадали между 8 и 9 деца, текат изследвания", каза пред БНТ Николай Колев, директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Временно се спира движението по пътното платно при Сливен посока София, целта е осигуряване на проходимост на спасителните екипи.

Създадена е организация за спиране на движението в участъка от пътен възел "Нова Загора" до пътен възел "Стара Загора".

Обходният маршрут е: Нова Загора - Стара Загора; околовръстен път на Стара Загора и се включва в АМ "Тракия" при пътен възел "Стара Загора" в посока София. Движението в района се регулира от екипи на Пътна полиция.

Вижте още в прякото включване на Десислава Петкова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Георгиев дебютира за юношеския тим на Барселона до 19 години
Мартин Георгиев дебютира за юношеския тим на Барселона до 19 години
Валентина Георгиева е с увредени кръстни връзки на коляното
Валентина Георгиева е с увредени кръстни връзки на коляното