НОВИНИ

Международната нощ на прилепите гостува във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 17.10.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Регионални

Международната нощ на прилепите гостува във Варна. Целта на събитието е да запознае широката публика с тези не много познати нощни създания. За целта, биолог и ветеринар организираха образователна презентация, арт работилница и забавна викторина в един от варненските търговски центрове.

Прилепите имат лоша репутация, която според учените обаче, е незаслужена.

"Хората по някаква причина се страхуват от прилепите, може би защото са нощни животни, не ги виждат толкова често, мислят си, че пият кръв 01:20 и че са някакви летящи мишки с големи крила, но всъщност те са изключително социални животни", каза Катрин Димитрова, биолог

"Те използват ехолокация, освен това са единствените летящи бозайници все пак, което ги прави изключително интересни", каза Калояна Косева, студент по ветеринарна медицина.

Организаторите на събитието бяха подготвили разнообразни материали, за да предадат по интересен начин важни факти за прилепите на малки и големи.

"Най-интересно ми стана колко мъничък е прилепът, а колко много насекоми изяжда", каза Маргарита Ганевска.

Учените припомнят, че в 21 век предизвикателствата пред опазването на дивите животни, включително и на прилепите, стават все повече. И призовават хората да не се доверяват на непроверени факти и стереотипи, а да подхождат с внимание и уважение при евентуална среща с летящите бозайници.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкси призна за своя творба Момичето с велосипедната гума
Банкси призна за своя творба Момичето с велосипедната гума
Тръмп или Байдън? Нажежени изборни страсти в САЩ
Тръмп или Байдън? Нажежени изборни страсти в САЩ