НОВИНИ

Ученици изпращат писма до Космоса

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:41, 17.10.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Любопитно

Писма на български ученици полетяха към Космоса. България е първата държава в света, която става част от програмата "Космическа поща". В рамките на тази програма български ученици от цялата страна могат да изпратят своите послания към звездите.

Известната песен "До Луната и обратно" наистина се сбъдна. За първи път българските ученици имат такъв шанс - да напишат или нарисуват свое послание до Космоса и то наистина да стигне до там, като след това се върне при тях с печат "Летяло в Космоса". Картичките ще бъдат изстреляни с ракетата "Ню Шепард" - това е ракетата на американския предприемач и филантроп - Джеф Безос.

За да се случи всичко това, училищата имат още 6 дни - да бъдат изготвени картичките и изпратени до българските организатори на тази мисия.

Повече информация как това може да стане има на фейсбук страницата "Космическа поща".

Гергана, 5 а клас, 19. СУ "Елин Пелин": Отзад на едната картичка съм написала Космосът е нещо страхотно и велико.

Михаела, 5 а клас, 19. СУ "Елин Пелин": На моята картичка съм нарисувала един астронавт, който е вързал планетите като балони.

Космосът много скоро ще получи посланието на Гергана. Заедно с това на Михаела. И на всички деца във всички български училища, които искат да изпратят своя картичка до звездите и обратно.

Георги Митов, организатор на кампанията у нас: След като летят в Космоса, те ще бъдат върнати на земята, ще кацнат и по обратния път ще стигнат до България и до всяко едно дете.

Всяка една картичка индивидуално ще бъде подпечатана, което ще удостоверява, че тя е летяла в Космоса.

Инициативата е американска, но българските ученици са първите от цял свят, които могат да се присъединят към нея. Няма ограничение нито за броя ученици, нито за броя картички.

Георги Митов, организатор на кампанията у нас: Ако се случи така, че са твърде много и не могат да се съберат на едно изстрелване, ще бъдат изстреляни в няколко последователни полета на тази ракета.

Вече е 100% сигурно - българските картички ще върнат няколко пъти ракетата до Космоса и обратно. Единственото ограничение за учениците е крайният срок - да направят и изпратят на българските отговорници в мисията картичките си до 23.10.

Георги Митов, организатор на кампанията у нас: По-големият смисъл на тази кампания е да насърчи децата да се интересуват от точни науки, които ще помогнат на човечеството да стигне в Космоса. Ние стигаме все по-близко до тази стъпка.

Но още преди човечеството да стигне до Космоса, Гергана и Михаела вече ще си имат парченце от него.

Искам да изпратя към Космоса, че много ми харесва и да остане все така хубав.

Повече информация за инициативата на Фейсбук страницата "Космическа поща":
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%89%D0%B0-110113164166665

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп или Байдън? Нажежени изборни страсти в САЩ
Тръмп или Байдън? Нажежени изборни страсти в САЩ
Без постигнати компромиси: ЕС и Великобритания отново в спор за търговско споразумение
Без постигнати компромиси: ЕС и Великобритания отново в спор за търговско споразумение