НОВИНИ

Международният олимпийски комитет разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж 2024

париж 2024 олимпийският огън пристигне марсилия 2024
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет позволи в петък на спортисти от Русия и Беларус да участват под неутрален флаг на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, като те няма да имат право да участват в отбори и това ще стане изрично в случай, че не подкрепят руската инвазия в Украйна, съобщи АФП.

Само 11 са атлетите, които са "неутрални", и са се класирали за състезанието, като в това число осем руснаци и трима белоруси, уточниха от МОК в комюнике.

Като всички останали спортисти на Игрите във френската столица догодина и „неутралните“ ще трябва да спазват правилата и разпоредбите, включително антидопинговите правила. Те ще трябва да подпишат и актуализираните условия за участие, приложими за Париж 2024, които съдържат ангажимент за спазване на Олимпийската харта, включително текстовете за „мирната мисия на олимпийското движение“.

Спортистите, които са сключили договор с руските или белоруските военни или агенции за национална сигурност, няма да имат право да се състезават.

МОК реши още, че знаме, химн, цветове или всякакви други идентификации на Русия или Беларус няма да бъдат показвани на Олимпийските игри в Париж 2024. На представителите на руското или
белоруско правителство, както и на държавните служители, пък няма да бъдат издавани акредитации.

Припомняме ви, че през месец март от олимпийския комитет препоръчаха на световните федерации да допуснат руснаци и белоруси в състезанията под неутрален флаг, въпреки че оставиха всяка една централа да реши самостоятелно дали да се възползват от тази препоръка.

В същото време от МОК потвърдиха отново и непоколебимия ангажимент на цялото олимпийско движение да помогне на украинските спортисти да се представят със силен отбор на предстоящите игри в Париж и Милано/Кортина д’Ампецо. За да бъде постигната тази цел, МОК утрои своя фонд „Солидарност“ за НОК на Украйна до 7,5 милиона долара.

Най-малко 3000 украински спортисти и други членове на олимпийската общност на Украйна са се възползвали от Фонда за солидарност на МОК чрез НОК на Украйна през последните 12 месеца. Тези усилия са под формата на финансова и логистична подкрепа, за да се гарантира, че украинските спортисти могат да продължат да тренират и да участват в състезания чрез предоставяне на подкрепа при пътуване, използване на съоръжения за подготовка и екипировка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Операция: Плюшено мече" сбъдва коледните желания на деца в неравностойно положение
"Операция: Плюшено мече" сбъдва коледните желания на деца в неравностойно положение
Административният съд в Бургас потвърди решението на ОИК-Созопол за избор на общински съветници
Административният съд в Бургас потвърди решението на ОИК-Созопол за избор на общински съветници