НОВИНИ

Мигрантската криза по беларуската граница се задълбочава - отчаянието завладява бежанците

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:55, 17.11.2021
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Кризата по беларуската граница може да продължи месеци и дори години. За това предупредиха полските власти. Защо шансовете за бързо решаване на проблема с бежанците намаляват и какви интереси са замесени в този процес?

Провокация. И Полша, и Беларус наричат така сблъсъците на граничния пункт Брузги-Кузница. Полската полиция съобщи за девет ранени служители на реда. Не е ясно колко от мигрантите са пострадали. Варшава отправя обвинения за координирано насочване на групи мигранти от беларуска страна. Властите в Минск не спират да повтарят, че отказът на Полша да приеме бежанците нарушава човешките им права.

Заид не се интересува от геополитика. Той се тревожи за родителите си, които се опитват да преминат от Беларус в Полша. Заид е сирийски кюрд, установил се е в Австрия, а сега чака в майка си и баща си недалеч от граничната зона, където полските власти въведоха извънредно положение.

"Аз съм на 25 километра от моите родители, но не мога да отида и да ги видя. Тежко е, чувството е неописуемо", казва Заид.

33-годишният Заид знае само, че майка му и баща му са били задържани и разделени. Тя постъпила в болница. Той ѝ дал телефона си. Оттогава няма връзка с него. Бащата има проблеми със сърцето, зрението му е слабо.

"Родителите ми вече искат да напуснат района на границата, независимо къде ще отидат. Това, на което се нагледаха тук през последния месец, те не са го виждали дори и през последните години на война в Сирия", разказва Заид.

Търсенето на по-добър живот се превръща в апатия за групите от стотици мигранти, които дълго чакат на границата.

"Към Ирак, към Европа, към лагера в Минск... не знам къде отиваме. Ние сме като топка, като футболна топка на стадиона. Беларус и Полша. Те ни ритат", каза един от мигрантите.

В тази абсурдна игра Александър Лукашенко упреква Европейския съюз в нарушаване на човешките права - същото, заради което Брюксел не спира да му налага санкции.

Неслучайно мигрантският натиск е насочен към Полша и Литва - съседните страни дават убежище на опозицията, критикуваща режима в Минск. Полша пък не допуска представители на "Фронтекс" по границата, като твърди, че може да овладее кризата със свои сили.

Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет не желаят Брюксел да финансира изграждането на солидна гранична стена, обявено от Варшава. Липсата на единна позиция в страните-членки на ЕС спрямо действията на Полша също отлага възможните решения на кризата с бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Левски не допусна изненада в Шумен
Шампионът Левски не допусна изненада в Шумен
Балотажът в неделя: Бюлетината ще бъде само на една страница на екрана
Балотажът в неделя: Бюлетината ще бъде само на една страница на екрана