НОВИНИ

След вота: Новите лица в 47-ия парламент

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:40, 17.11.2021
5075
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

С "Продължаваме промяната" в политиката влизат много нови лица, които досега не са се изявявали на политическата сцена. Ново попълнение в парламента е и партия "Възраждане".

Според политолозите във времена, в които обществото иска промяна в политическата система, е съвсем нормално проводници на новите политики да са и нови хора.

Познатите на широката общественост хора в новата формация с амбиция да управлява са малко. Сред тях естествено са лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев. Асен Василев като министър на икономиката и на финансите в служебните кабинети на Марин Райков и Стефан Янев. Кирил Петков като министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев.

От любопитните фигури в тяхната формация е рап певецът Христо Петров, по известен като Ицо Хазарта, който често защитава ярки обществени позиции.

"Имаме примери от последните няколко месеца. Ако си известен сценарист, режисьор, актьор, човек на изкуството - това не е гаранция, че ще се справиш толкова добре и на попрището на политиката. Разбира се не го изключва и всъщност популярността ти по-скоро ти помага, защото хората те избират, защото знаят, че ти си добър в нещо. Това е един кредит на доверие, който не бива да се подценява и дава шанс на човек да се докаже в политиката", смята Павел Вълчев - старши изследовател "Алфа рисърч".

Сред новите лица в 47-ото Народно събрание ще са и Николай Събев, създател на една от най-големите логистични фирми.

В парламента от Стара Загора влиза водачът на листата Радослав Рибарски - енергетик, работил по проекти за възобновяема енергия.

Преподавател от Американския университет ще участва в политиката като водач в Благоевград. Това е Андрей Гюров.

Водачът в Плевен е Иван Христанов - ултрамаратонец и финансист.

Сред сравнително познатите имена са Даниел Лорер, който бе съветник на Петков в икономическото министерство, както и Настимир Ананиев, познат на хората като депутат от "Реформаторския блок" и създател на партия "Волт". Според анализаторите разликата между появилите се преди години и сегашните нови формации е в подкрепата.

"И може би разликата във времето, ако можем да направим някаква такава аналогия е, че във времето "преди" новите политици получаваха по-широка обществена подкрепа. Говоря за Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, те получаваха една подкрепа в парламента, която им позволяваше доста по-малко да се съобразяват с останалите играчи в парламента", коментира Павел Вълчев.

Партия "Възраждане" също е изцяло нова за парламента, но не е нова на политическата сцена. Познатият човек там е лидерът Костадин Костадинов.

Съдийката Румяна Ченалова е другото известно име, което ще влезе в този парламент. Тя беше отстранена от съдебната система, заради уронване на престижа и оправдана тази година.

Общо 80 са депутатите от двете нови парламентарни групи, които ще участват в работата на 47-ото Народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специална прожекция на филма "Страх" - българското предложение за "Оскар"
Специална прожекция на филма "Страх" - българското предложение за "Оскар"
ДНСК търси варианти за премахването на строежа край Алепу
ДНСК търси варианти за премахването на строежа край Алепу