НОВИНИ

Журналистът Илхан Андай: ДПС трябва да се прочиства с нови лица

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 17.11.2021
7531
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите на ДПС в новия парламент ще бъдат "заплатаджии, четящи декларации". Това заяви в "Още от деня" журналистът Илхан Андай.

"Те нямат полезен ход, отхвърлиха подадената ръка от Кирил Петков, който им каза: "Добре дошли, но се откажете от Пеевски", отбеляза Илхан Андай.

Андай каза още, че в момента мандатите на ДПС нямат никаква цена.

"Ако управляващите настъпят мотиката, завалят скандали, тогава цената на ДПС ще се вдигне за едни евентуални вотове на недоверие, които ще отворят фронт към следващи избори, което може би е мечтата на ДПС", допълни той.

Според него Пеевски не го иска никой от ДПС.

"Дали заради акциите на Рашков, или заради нещо друго неговата предизборна кампания не постигна максимума, самият той стана депутат от Велико Търново с остатък от 0,7 и с помощта на изселническите гласове", посочи още Андай.

"Аз допускам, че е имало очакване "ДПС", с подкрепата в Турция, да постигнат един изборен резултат от порядъка на над 450 000 гласа, ГЕРБ да спечелят още 200 000 към този резултат, който постигнаха, и с един сбор от 110 - 115 депутати на тях щеше да им бъде много по-лесно да съставят в момента правителство, като трансферират индивидуално депутати от други групи. И освен това ГЕРБ щеше да е сила номер 1 и щеше да получи мандата. Затова ДПС втори път такъв голям бум няма да направи и ако тази моя хипотеза е така, те трябва да се сърдят на ГЕРБ, че не си свършиха работата", каза Андай.

Издигането на кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент, той определи като задължителен ход.

"Машините ужасяват електората на ДПС в малките населени места и появата на кандидат Мустафа, това е като вирус, като се започне от Бурса до Разград, това нещо носи сред етноса, който е изстрадал един възродителен процес и при подаден код те реагират мобилизиращо, въпреки че от година на година по-младите са я затворили тази страница, и затова ефектът се получи в Турция, но в България ДПС бележи спад, трябва да се направят анализи, партията трябва да се пречиства с нови лица. ДПС сама е виновна", коментира Андай високия резултат на Карадайъ в Турция.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона иска да се отърве от Коутиньо, той не иска да си ходи
Барселона иска да се отърве от Коутиньо, той не иска да си ходи
Гергана Топалова e четвъртфиналистка в Тунис
Гергана Топалова e четвъртфиналистка в Тунис