НОВИНИ

Кога ще са следващите срещи за бъдещата коалиция?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:18, 17.11.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

След вчерашните лидерски срещи между "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България" се очаква преговорите да продължат на експертно ниво и да подпишат подробно коалиционно споразумение.

Целта е сформиране на стабилно мнозинство в следващия парламент и кабинет с 4-годишен хоризонт. От "Продължаваме промяната" заявиха за БНТ, че ще поискат от президента Румен Радев да изчака с връчването на мандата, за да имат време да завършат преговорите си.

В момента от четирите партии, от които се очаква да сформира мнозинство в следващия парламент, както и работещ кабинет с 4-годишен хоризонт, организира сформирането на експертна работна група. Следващата седмица всичките 4 работни групи ще седнат заедно на една маса, за да представят своите приоритетни политики. Между тях ще бъдат намерени общите допирни точки, които ще бъдат записани в нова управленска програма с ясни цели и дати за тяхното изпълнение.

Вчера пред медиите вчера Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че всички лидери са се съгласили с тази процедура за действие. Новината потвърдиха също Корнелия Нинова, Христо Иванов, а по-късно с пост във Фейсбук и Слави Трифонов, който написа, че ИТН ще подкрепят правителство на "Продължаваме промяната".

Днес в Русе избраната за депутат от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова изрази пред БНТ увереността си, че този път кабинет ще има.

"Аз считам, че е напълно възможно и вече се работи по този въпрос. Както стана дума вече се водят преговори и те се водят на принципно ниво, по политики. Така че вярвам, че ще има коалиционно споразумение и ще се случи правителство. Нас ни обедини желанието да работим за нещо, а не да четкаме егото си", каза Рена Стефанова от "Продължаваме промяната ".

Следващата ключова среща на четирите партии ще бъде открита за медиите и обществото, защото най-вероятно ще се предават онлайн, обеща Кирил Петков.

Коментар за бъдещото правителство дойде и от ГЕРБ. В Русе Десислава Атанасова коментира пред БНТ, че партията ѝ не се страхува да бъде в опозиция, защото вече това се е случвало през 2013 г., както и в последните два парламента. Даде обаче прогноза за кратък живот както на следващото Народно събрание, така и на бъдещото правителство.

"Ние няма да бъдем тиха и безропотна опозиция. В нашата парламентарна група има достатъчно можещи и знаещи хора. Ще бъдем конструктивна опозиция, ще критикуваме, когато е необходимо. За да има силно управление, трябва да има силна опозиция. Считам че не повече от няколко месеца ще бъде животът на това правителство, но колкото и кратък да е той, надявам се да се сформира, защото пред България има серия от кризи и предизвикателства", заяви Десислава Атанасова.

И още една важна новина, съобщена за БНТ от "Демократична България" - те подчертаха, че многократно са заявявали, че няма да седнат на една маса за преговори с БСП, само ако мандатът е даден на левицата, а ситуацията в момента не е такава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да е безропотна опозиция
Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да е безропотна опозиция
ДПС не посочи конкретно име за балотажа в неделя
ДПС не посочи конкретно име за балотажа в неделя