НОВИНИ

Задържаният българин за разпространение на детска порнография е администрирал сайтове с милиони клипове и снимки

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:32, 17.11.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Българин е арестуван за разпространение на педофилски материали в интернет. Той е бил част от международна престъпна група. Разследването е съвместно - на съдебните власти в Съединените щати и българската прокуратура. 48-годишният Пламен Велинов е бил администратор на сайт с над 4 милиона и 600 хиляди снимки и клипове, които съдържат сексуална експлоатация на деца от 6 до 10 години.

Става въпрос за група сайтове, до които достъпът вече е спрян. Те са набирали клиенти, като са рекламирали продукцията си като "новите порнозвезди". Те обаче се оказват невръстни деца, които носят на престъпната група печалба от милиони долари. Съвместното разследване е за производство, разпространение, реклама на порнографско съдържание с участие на малолетни и за пране на пари. Българинът Пламен Велинов е задържан вчера в София, а ръководителят на групата Антъни Лий Кендъл е арестуван във Вашингтон.

Разследването започва преди шест месеца във Флорида. Тогава е засечен платен сайт с огромно количество материали, които съдържат сексуална експлоатация на деца. Разследващите засичат, че снимките и клиповете се качват от София и търсят съдействие от прокуратурата у нас. Случаят е поет от Националното следствие, което влиза по следите на 48-годишния Пламен Велинов.

"Тъй като е действал като администратор на сайт за детска порнография. Администрираният от наши граждани сайт е съдържал над 4 и половина снимки и видеоклипове с деца на възраст от 6 до 10 години", коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

До момента разследващите са установили, че децата са от Молдова и Украйна. Огромната част от тях са от бедни и не добре образовани семейства.

"Откровено казано става въпрос за съдействие от страна на родителите на тези деца. Родителите на тези деца са ги предоставяли срещу заплащане за подобни снимки. Грозно е, отвратително е, съзнавам го, но за съжаление това е истината и ние трябва да я кажем, да я покажем", каза Борислав Сарафов.

Разследващите у нас започват да проследяват електронната кореспонденция на Велинов и установяват, че той получава клиповете и снимките от работещи за групата в Чехия, Швейцария и Холандия.

"Установи се, че при комуникацията помежду им са вземани всички мерки, за да не бъде тя прихваната от съответните правоприлагащи органи", каза още Сарафов.

Групата е била създала пощенска кутия, където като чернови оставяла съобщения да участниците. От тях се разбира и ролята на Велинов. Организирал е качването, поддържането на материалите. Организирал е достъпа на членове и абонати на този сайт.

Абонаментът за достъп до цялото съдържание, което Велинов е качвал бил 90 долара на месец.

"По този начин сайтът за детска порнография за няколко години е генерирал приходи за над 9 и половина милиона долара", обясни зам. главният прокурор.

Предстои Съединените щати в срок до 60 дни да поискат екстрадицията на Пламен Велинов. Той ще бъде предаден на съд там, където го чака присъда от минимум 50 години затвор. Потребителите на сайта са от над 101 държави. Сред тях има и българи. От тях също ще бъде търсена наказателна отговорност.

Днес американското посолство в София изказа благодарност на българските си партньори в това съвместно разследване. На Фейсбук страницата си от дипломатическата мисия написаха, че с помощта на българските правоприлагащи органи са задържани извършителите на тези ужасни престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни родната легенда в ските Михаил Попангелов
Напусна ни родната легенда в ските Михаил Попангелов
Ще могат ли училищата сами да платят тестовете за COVID-19?
Ще могат ли училищата сами да платят тестовете за COVID-19?