НОВИНИ

Ще могат ли училищата сами да платят тестовете за COVID-19?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:31, 17.11.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Кога по-големите ученици ще се върнат в клас продължава да стои като въпрос без конкретен отговор. Образователното министерство предложи това да се случи незабавно, но при едно условие - училищата сами да купят тестовете за учениците от 5-и до 12-и клас.

Имат ли толкова пари държавните и общински училища, за да могат да си позволят подобен разход - преобладаващият отговор е "НЕ".

Държавата да плаща тестовете за големите ученици настояват директори и синдикати

Математически погледнато, ако един тест е минимум 6 лева за един ученик сметката до края на годината излиза минимум 60 лв. на човек. Умножено по броя на учениците резултатът в повечето случаи е непосилна за училището сума.

"Учениците в нашето училище, които са в гимназиален и прогимназиален етап, са над 880. Един такъв разход за една седмица при всички случаи ни кара в друг казус за организиране на обществена поръчка", заяви Величка Петрова, директор на 35-о СЕУ "Добри Войников".

"В моето училище, което аз управлявам, около 18 500 ще са нужни до края на декември, което за нас е абсолютно непосилна сума. Да, държавата отпусна едни пари за справяне с ковид мерките, но те са половината на това, което ни е необходимо", каза Данко Калапиш, директор на 107-мо ОУ "Хан Крум".

"Дори и по 4 - 5 лв. да ги намерим цена на пазара, това е една сума, която се равнява горе-долу на сумата, която се плаща за отоплението за един месец за училището. Сериозно перо", допълва Емил Тюлеков директор на ОУ "Никола Обретенов"-Русе.

В 18-о училище в София, което е с най-много ученици в страната, са изчислили, че ще са нужни 21 000 лева само за една седмица, за да си позволят присъствие и на по-големите ученици. Техният бюджет им позволява този разход, който обаче би бил невъзможен за другите.

"Категорично повечето общински и държавни училища не бихме могли да отделим този ресурс", заяви Данко Калапиш, директор на 107-мо ОУ "Хан Крум".

Идва въпросът могат ли родителите да съберат пари, за да изпратят децата си в класните стаи.

"Ние сме общинско училище и нямаме право да налагаме на родителите да закупуват тестове. Абсолютно забранено е събирането на каквито и да е финансови средства от родителите", коментира Величка Петрова, директор на 35-о СЕУ "Добри Войников".

Такова право имат единствено частните училища. Но именно тази разлика между държавни и частни е причината Съюза на работодателите в народната просвета да пише до образователния министър, че такава мярка би противопоставила училищата и би ги разделила на по-бедни и по-богати. Синдикатите също не са съгласни училищата да плащат подобни суми. Това несъгласие постави наредбата на пауза.

"Продължаваме да обсъждаме всякакви варианти. Когато се появят тестове в складовете, веднага ще ги разпределим. Няма ги в момента и ги няма най-вече, защото на дистрибуторите им трябва време, за да осигурят такова количество бройки", заяви проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.

Срок за това засега няма.

"След като вече се опарихме един-два пъти, аз докато не видя тестовете в склада - никакви планове не можем да направим", каза проф. Николай Денков.

Затова няма и план кога големите ученици ще се върнат в класните стаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният българин за разпространение на детска порнография е администрирал сайтове с милиони клипове и снимки
Задържаният българин за разпространение на детска порнография е администрирал сайтове с милиони клипове и снимки
Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да е безропотна опозиция
Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да е безропотна опозиция