НОВИНИ

Разбита е група за разпространение на педофилски клипове и пране на пари с участието на българин

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:30, 17.11.2021
10314
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Българин на 48 години е участвал в международна група за онлайн разпространение на детски порнографски клипове и пране на пари.

Това стана ясно на брифинг в Националната следствена служба във връзка с проведена международна операция на Отдела за разследване на високи технологии към Министерството на правосъдието на САЩ.

По време на акцията в София и в САЩ са задържани общо 6 души, сред които и българският гражданин П.В.

По информация на "По света и у нас" арестуваният българин е Пламен Велинов.

Установено е, че той е администрирал сайт, съдържащ над 4,5 милиона снимки и видеоклипове на деца между 6 и 10-годишна възраст. Някои от изображенията били с открито сексуално съдържание.

Повечето от децата - жертви са от Украйна и Молдова, а част от тях са били предоставяни за целите на сайта срещу заплащане.

Сайтът е имал абонати от 101 държави. Част от съдържанието му е било безплатно, а за достъпа до останалите изображения е бил необходим месечен абонамент от 80 долара.

Така през годините сайтът е натрупал печалба от 9 милиона долара, от които задържаният българин е получил около 500 000 долара.

48-годишният българин е задържан за 72 часа и предстои мярката му за неотклонение да бъде гледана в Софийски градски съд.

Ако бъде екстрадиран и осъден в САЩ, го очакват минимум 50 години затвор.

Органите на реда у нас продължават работа за противодействие на педофилските прояви. Предстои да установят ползвателите на сайта от България.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов предупреди потребителите и администраторите на подобен тип сайтове, че дейността им не е анонимна.

Снимки: Иво Никодимов

От американското посолство у нас изразиха благодарност на своите български партньори в правоприлагащите органи, които са помогнали за залавянето на извършителите на тези ужасни престъпления.

"Когато работим заедно, ние сме по-силни заедно, в името на справедливостта", пишат от посолството на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минеков: Безпринципно са раздадени 33 млн. лв. през фонд "Култура"
Минеков: Безпринципно са раздадени 33 млн. лв. през фонд "Култура"
Президентът връчи националния флаг на изследователите от Антарктида (Снимки)
Президентът връчи националния флаг на изследователите от Антарктида (Снимки)