НОВИНИ

ДНСК търси варианти за премахването на строежа край Алепу

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 17.11.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Инвеститорът на спорния строеж край плаж Алепу обяви, че ще съди България. Причината е решението на Върховния административен съд, който потвърждава нищожността на разрешителното за строеж. С това се забранява каквото и да било строителство.

От Дирекцията за национален строителен контрол вече търсят вариант по какъв начин съоръжението да се премахне, но решение ще обявят в следващите дни.

Според експерти съоръжението в този му вид трябва да бъде съборено след решението на Върховния административен съд. Подпорната стена с вид на хотел предизвика огромно обществено недоволство и серия от протести през последните две години.

Идеята на инвеститорите бе освен подпорно съоръжение, на метри от плажа да бъде изградено и ваканционно селище. И към момента строителството е спряно, но става ясно, че то така и няма да продължи.

"Аз, дори и да ми бъде вменено да премахна това съоръжение, което виждате зад мен, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам една бъдеща екокатастрофа", заяви Стоян Василев, инвеститор на "Алепу Вилидж".

Според инвеститора на "Алепу Вилидж" събарянето на съоръжението може да доведе до свличане на земна маса. Василев напомня, че решението на магистратите ще доведе до обявяване на незаконност на редица влезли строителни разрешения в страната. Той ще потърси правата си в Страсбург за пропуснати ползи, тъй като със свои средства дружеството е укрепило свлачището в защитената местност.

"За мен това решение е изцяло популистко, то е в стил "да се харесаме на хората". И аз ще съм принуден, и вече работим в тази посока, да си потърся правата извън страната. Проблемът в случая обаче е, че никой не си задава въпросът какви ще са последствията", коментира още Василев.

Според бившия главен архитект на Созопол Светлозар Рашков, чието разрешително беше атакувано от прокуратурата, още от самото начало е било известно, че проектът предвижда изграждане на ваканционен комплекс. Не вижда и нарушения в процедурата.

"То е комбинирано. Значи една част от сградата играе ролята на укрепително съоръжение. Не знам какво ме обвиняват мен. Документацията е изрядна. Минало е през надзорна фирма, всичко е огледано, подписано от надзорната фирма. Аз само издавам строителното разрешение", заяви Светлозар Рашков.

Според природозащитници решението на съда е очаквано, тъй като не веднъж са алармирали за проблема в защитената местност.

"То, свлачището не съм сигурен дали беше укрепено с хотела или предизвикано преди това от инвеститора. Има начини нещата да се възстановят както са били, без да се предизвика никаква опасност за хората, нито за околната среда и природата", каза Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".

Сега на ход са експертите от регионалното министерство и строителния контрол, които трябва да премахнат съоръжението. Природозащитниците обаче ще следят дали това няма да нанесе допълнителни екологични щети.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След вота: Новите лица в 47-ия парламент
След вота: Новите лица в 47-ия парламент
Барселона иска да се отърве от Коутиньо, той не иска да си ходи
Барселона иска да се отърве от Коутиньо, той не иска да си ходи