НОВИНИ

Михаил Миков: Проблемът с миграцията е подценен

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 30.08.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Проблемът с миграцията е значително подценен от нас като общество, а не само от МВР - включително в европейски план. Нужно е очертаването на ясна политика какво България иска от мигрантите - има ли демографски загиващата България капацитет да ги интегрира или разглежда мигрантския поток само като нещо, което минава през страната", заяви в "Денят започва" бившият вътрешен министър Михаил Миков.

По думите му това са големи въпроси, на които българското общество все още не си е отговорило.

"Започва предизборна кампания и ще видим колко партии ще поставят цялостно въпроса с миграцията и как да бъде спряна тя", допълни Михаил Миков.

Според него в България има двоен стандарт по отношение на мигрантите.

"По един начин разглеждаме мигрантите от юг, а по друг начин беше отношението към украинските граждани тук. Българското общество и българските политици все повече трябва да се замислят върху това как посрещат нашите близки, когато са мигранти в чужди страни, когато ние поставяме тук едни или други ограничения за спиране на мигрантите, включително репресивни", коментира Михаил Миков.

Той поясни, че България, като обезлюдяваща страна, трябва да следва примера на Германия, където изучаването на немски език е задължително и тече процес на интегрирането на мигрантите.

"Тези, които са опасни или имат престъпни и противообществени прояви, трябва да бъдат селектирани. Това става с много упорита работа, с проучване, с комуникация с партньорите, включително с комуникация с турската страната", добави бившият вътрешен министър.

Какво още каза Михаил Миков вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
37 нелегални мигранти са задържани в София
37 нелегални мигранти са задържани в София
Григор Димитров стартира на US Open тази вечер
Григор Димитров стартира на US Open тази вечер