НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Французите показаха на Макрон, че не са доволни от управлението му

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 11.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Европа
Слушай новината

С вчерашния вот французите показаха на Еманюел Макрон, че не са доволни от управлението му и той ще трябва да промени много подхода си, за да остане начело на държавата.

Това заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "Денят започва".

Керемедчиев прогнозира, че Макрон все пак ще спечели втория тур, но Марин льо Пен затвърждава все повече позициите си на сериозен кандидат за Елисейския дворец.

Според Милен Керемедчиев по-ниската избирателна активност и 30% колебаещи се или нежелаещи да гласуват французи показва, че мандатът на Еманюел Макрон е минал през много сериозна турбуленция.

По думите му Франция страда от дефицит на патриотизъм , защото е отслабила позициите си на лидер в Европа и на международната сцена. Затова и Марин льо Пен набира популярност.

Според Милен Керемедчиев и двамата кандидати ще променят реториката си, за да спечелят повече гласоподаватели за втория тур. Той очаква Еманюел Макрон да заговори с малко повече националистически и по-малко общоевропейски тон, за да привлече избиратели.

От щаба на Марин льо Пен вече са прибрали плакатите ѝ с руския президент Владимир Путин, с когото до неотдавна демонстрираше близки отношения. Реториката ѝ в сравнение с предишните президентски избори също се е променила. От крайното говорене и призиви Франция да напусне еврозоната и НАТО, сега Марин льо Пен говори по-скоро за връщане на лидерството на страната в Европа и региона, но не и излизане от ЕС. Позицията ѝ срещу НАТО остава.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белинда Бенчич спечели първия си трофей на клей
Белинда Бенчич спечели първия си трофей на клей
Пожар унищожи 5 декара гора край Кричим
Пожар унищожи 5 декара гора край Кричим