НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Русия би искала да има много по-приятелски ориентирани партии в нашето Народно събрание

bnt avatar logo
от БНТ
07:49, 08.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Обикновено по дипломатически протокол гоненето на дипломати, след като вече са обявени едните за персона нон грата, става в рамките на няколко седмици. Руската страна се забави почти месец с реципрочната мярка, каза в "Денят започва" бившият зам. външен министър Милен Керемедчиев.

Тази мярка освен това е доста мека и дори не е реципрочна, тъй като България не само че изгони 70 дипломати и служители, но и закрихме Генералното консулство на Руската федерация в Русе и намалихме като цяло броя на руските дипломати у нас, обясни той.

По думите му Русия не е направила това.

"Гоненето на 14 български дипломати - 4-ма дипломати и 10 технически служители, не е намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия. Това означава, че ние можем да ги заменим с нови лица, които да бъдат одобрени от руската страна. Т.е., няма толкова силна реципрочност", допълни Керемедчиев.

Той е очаквал по-сериозна мярка, например закриване на генералното ни консулство в Санкт Петербург. Дипломатите, обявени за персона нон грата, са в Екатеринбург, а България беше обявила, че ще закрие генералното си консулство там и те щяха да бъдат изтеглени у нас, уточни Керемедчиев.

По думите му мярката е мека, но е трябвало да се случи и влиза в цялата стратегия на Русия за намеса в предстоящите избори на България.

"За мен това е вмешателство във вътрешните работи на България, защото да се атакува правителство, което вече е в миналото и да се говори отново за дружбата между двете ни страни, показва, че Русия би искала в следващите избори да има много по-приятелски ориентирани към нея партии, които да влязат в Народното събрание", отбеляза Милен Керемедчиев.

Той е категоричен, че работа на службите в България е да извадят на показ българските граждани, които са комуникирали и контактували с руските дипломати и са им подавали информация и да им бъдат повдигнати обвинения.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ник Кириос спечели турнира във Вашингтон
Ник Кириос спечели турнира във Вашингтон
Летни игри: Делфини забавляват плажуващи в Южна Калифорния
Летни игри: Делфини забавляват плажуващи в Южна Калифорния