НОВИНИ

Милен Василев: Готови сме за финалната среща с Грузия, нашите момичета ще се справят

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
06:53, 20.11.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
милен василев
Слушай новината

Женският ни национален отбор по шахмат ще играе днес за титлата на европейското първенство в Будва.

България постигна пета поредна победа вчера в предпоследния осми кръг на шампионата. Българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша и днес излизат срещу тима на Грузия.

"Еуфорията и щастието са в повече, готвим сме за днешната среща с отбора на Грузия", заяви Милен Василев - председател на Българската спортна федерация по шахмат в ефира на предаването "Денят започва".

"Техният треньор работи цяла нощ, за да подготви вариантите за срещата. Отборът на Грузия е първи в ранглистата. Печелил е световни и европейски титли, не им тръгна играта, но въобще не са отбор за подценяване", обясни Милен Василев.

"Аз съм убеден, че нашите момичета ще се справят. Проблемът тук е психически, това нещо не се е случвало, напрежението върху нашите състезателки е огромно, повечето от тях участват за първи път на такъв голям форум, но аз и треньорът Петър Арнаудов се опитваме да ги съхраним", заяви Василев.

За първи път от 7 години България имаше представител на конгреса на Европейския шахматен съюз, който се проведе в Будва.

"Този конгрес се провежда венъж годишно и тази година, след като получихме "уайлд кард" за нашия женски отбор, аз бях поканен да присъствам. Припомням, че нашата федерация не е член на Европейския съюз по шахмат, разговорите преминаха в много добър тон, изнесох реч пред делегатите, и ни обещаха много бързо да станем техен член", обяви председателят на федерацията по шахмат в специално интервю за БНТ.

Вижте целия разговор във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакраменто победи Далас, Везенков записа 13 минути и 7 точки за "кралете"
Сакраменто победи Далас, Везенков записа 13 минути и 7 точки за "кралете"
Остава бедственото положение във Варна
Остава бедственото положение във Варна