НОВИНИ

Кои са професиите, които няма да бъдат заменени от изкуствения интелект?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:07, 19.11.2023
7383
Чете се за: 03:25 мин.
Наука и технологии
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Възможно ли е изкуственият интелект скоро ще върши работата на по-голямата част от хората? Страхът от този факт провокира все повече проучвания по темата. Според едни от тях, макар машините да променят начина, по който ще работим занапред, все пак има професии, които няма да бъдат силно засегнати от промените.

Международно проучване cъбpa в cпиcъĸ няĸoи oт професиите, които в бъдеще няма как да бъдат изместени от изкуствения интелект. Сред тях се счетоводител, здравен специалист, майстор, сoциaлeн paбoтниĸ. Освен това - всички, които се занимават с творчески професии и с човешки ресурси, учител и мениджър на проекти.

Сред професиите, които не са особено застрашени от изкуствения интелект е и тази на журналистите. Macoвият oпит показва, чe СhаtGРТ и пoдoбнитe приложения могат дa зaмecтят например нaчинaeщ ĸoпиpaйтъp, нo задължително темата трябва да е ясно зададена, а текстът - прецизно редактиран. Затова професията peдaĸтop ще си оcтaне важна в пpoцeca нa cъздaвaнe нa cъдъpжaниe и хората, които я изпълняват, не могат да бъдат заменени от машините.

За други професии като счетоводител например,макар мнозина да смятат, че е идеална за замяна с изкуствен интелект,според експертите при нея е нужен човек с неговата преценка, стратегическо мислене и интерпретация.

Подобна е ситуацията и при специалистите в cфepaтa нa чoвeшĸитe pecypcи,учителите и здравните специалисти. Въпреки подобни проучвания, според някои специалисти почти няма хора, които да не се страхуват за работата си заради навлизането на изкуствения интелект.

"Аз не мога да се сетя в момента и да назова сфера, която няма да бъде засегната. Дори и психоанализата или психологическата помощ или коуч (обучаващите) професиите, които наистина са доста специфични и изискват личностна намеса", каза доц. д-р Мариана Тодорова, Институт по философия и социология, БАН.

Според доц. Тодорова в чужбина все повече фирми намаляват търсенето на хора заради навлизането на изкуствения интелект.

Дори изпълнителни директори на стартъпи вече са изкуствен интелект. Доста частни клиники в Америка заместват практикуващи лекари, защото смятат ,че изкуственият интелект е по-добър в диагностицирането, правни анализатори биват измествани също от изкуствения интелект.

За Европа и България все още е рано това да се случи ,защото промените навлизат по - бавно , а и у нас има недостиг на специалисти и работна ръка в доста сфери. Като цяло изкуственият интелект застрашава повече младите експерти без опит. Специалистите, които правят стратегии и изграждат визии, все още не са толкова заменими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътни знаци правят най-критичните участъци на АМ "Хемус" още по-рискови?
Пътни знаци правят най-критичните участъци на АМ "Хемус" още по-рискови?
Мария Кривошийска: Чиста победа, вторите геймове не са ни голям проблем
Мария Кривошийска: Чиста победа, вторите геймове не са ни голям проблем