НОВИНИ

Нормализира се обстановката във Варна, главният път към Добрич остава затворен (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 19.11.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Една загинала жена, десетки автомобили заседнали в снежните преспи и стотици паднали клони и дървета на територията на Варненска и Добричка област. Такава е равносметката от урагана, който премина.

Вятърът в областта утихна и останаха само пораженията, които тепърва ще се изчисляват. И в този час остава затворен само пътят Варна-Добрич и това ще е така през цялата нощ. Там тежка техника ще продължи да вади закъсали коли и камиони. Другите главни пътища са отворени, но само за леки автомобили. В почти всички общини, които са разположени в северната част на Варненска област има обявено бедствено или частично бедствено положение като в Девня са отменени учебните занятия.

Силният вятър събори дървета, клони и образува преспи като на места те бяха над метър. Почистването беше затруднено заради многото закъсали автомобили и силния вятър, който се успокои в ранния следобед. Към момента има 21 населени места без ток във Варненска област, като екипите на Енерго-про са изключително затруднени да стигнат до проблемните места.

Във Варна остава бедственото положение като утре учениците на територията на общината ще провеждат учебните си часове онлайн.

Още снощи беше затворен пътят за Добрич през Аксаковска панорама. Това накара много хора да спят в колите си. Молдовски граждани бяха евакуирани от закъсалия в преспите на Аксаковска панорама автобус. Близо 60 мъже, жени и две деца бяха настанени в читалището в Аксаково.

Във Варна екипите са работили по над 200 сигнала за паднали дървета и клони. В няколко варненски болници има поражения по покривите и наводнени складови помещения. От кризисния щаб на Общината призоваха хората да не посещават Морската градина и Аспарухов парк в следващите няколко дни, докато не бъдат разчистени. Има забрана да се слиза и до Вълнолома във Варна.

"Той ще бъде ограничен за достъп в следващите 48 часа, тъй като вълнението няма да приключи дори и след като бурята утихне в града. Вълнението ще е много сериозно и преливането на Вълнолома може да създаде рискове за тези, които отиват там.Същото се отнася и за буните, същото се отнася и за пристанище "Карантината", каза кметът Благомир Коцев.

В ранния следобед сигнал за инцидент в комплекс в района на Аксаковска панорама вдигна на крак спасителните екипи. Отоплителната система в комплекса се е разхерметизирала и е експлоадирала.

"В резултат на това са пострадали 4-5 души. Те са с изгаряния от водата. Към момента е насочен високо проходим автомобил да бъдат евакуирани, защото екипите на Спешна помощ не могат да стигнат до тях, тъй като пътя е затворен", каза гл.комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН.

Добрич остана откъснат от света до ранния следобед днес. През деня са били евакуирани над 100 души от закъсали автомобили, а работата на почистващите машини е била силно затруднена заради падналите дървета по пътищата и силния вятър. 54 населени места остават без ток, а в Добрич нямаше вода до вечерта, заради липсата на ток в помпената станция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Крачанов: Целта ни беше да победим категорично и я постигнахме
Борислав Крачанов: Целта ни беше да победим категорично и я постигнахме
Марица Пловдив не остави шансове на Дея Спорт
Марица Пловдив не остави шансове на Дея Спорт