НОВИНИ

Сняг, виелици и пътни блокади и в Румъния

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:06, 19.11.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Първият сняг и силният вятър предизвикаха проблеми и в съседните Турция и Румъния. В Турция има над 100 отменени полета от летището в Истанбул.

На границата с България, на пункта при Малко Търново се е образувала снежна покривка. Границата остава отворена, но се препоръчва шофьорите да се съобразят със зимните условия. В Румъния хиляди останаха без ток, по пътищата цари хаос, а черноморските пристанища са затворени.

Ураганен вятър със скорост 115 км/ч, проливни дъждове и червен код за опасно време. Такава е обстановката в югоизточната част на Румъния. Най-тежко е засегната област Добруджа, където вятърът изкорени дървета и отнесе покриви. Затворени за движение са ключови пътни артерии. На много места има и наводнения.

"Много хора са засегнати, има паднали покриви и стълбове върху автомобили. Екипите ни работят по десетки сигнали", каза Йонту Русу, заместник-кмет на Констанца.

Покривът се срути и парчета от него ми разбиха прозорците. Живея на партера и беше много страшно.

Десетки населени места са без ток и вода. Затворени са всички черноморски пристанища, а реакторът на АЕЦ Чернавода автоматично се е изключил.

В северната част на Румъния заваля първият сняг, а заради липсата на вериги и зимни гуми няколко тира и автомобили останаха блокирани на пътя за часове. Обилни са валежите в Брашов, Сучава и Бузъу на границата с Вранча, където снежната покривка надхвърли 10 сантиметра. Според прогнозите, зимната обстановка ще се задържи и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромелу Лукаку избухна с 4 гола при победа на Белгия над Азербайджан
Ромелу Лукаку избухна с 4 гола при победа на Белгия над Азербайджан
Драган Стойкович: Това е голям ден за сръбския футбол
Драган Стойкович: Това е голям ден за сръбския футбол