Министър Николова обсъди възможностите за туристически обмен с Кралство Саудитска Арабия

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:51, 27.01.2021
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
министър николова обсъди възможностите туристически обмен кралство саудитска арабия
Слушай новината

Министрите на туризма на Република България г-жа Марияна Николова и на Кралство Саудитска Арабия Н.Пр. Ахмед Ал Хатиб обсъдиха възможностите за започване на силен туристически обмен между двете страни.

С откриването да чартърни и редовни полети тази цел ще бъде силно улеснена. Министър Ал Хатиб подчерта, че със своя климат, природни дадености и исторически забележителности България много скоро може да стане предпочитана дестинация за саудитските туристи, които са едни от най-харчещите туристи в света.

Бяха обсъдени и възможности за взаимна реклама на двете страни, отчитайки факта, че двата народа знаят малко един за друг.

В срещата участва и нейно Височество Принцеса Хайфа Мохамед Ал Сауд, съветник на министър Ал Хатиб.

Стана ясно, че е финализирана работата по споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия и в най-скоро време министрите на транспорта на двете страни предстои да го подпишат. Към момента е в ход процедурата по одобряване с Решение на Министерския Съвет на договорения проект на Спогодба като основа за водене на преговори и за упълномощаване за подписването й, при условие на последваща ратификация.

След приключване на българската вътрешна процедура, българската страна ще има готовност за подписване на двустранната междуправителствена Спогодба. Очакваме процедурата да бъде финализирана в рамките на следващите 2 седмици. Това заявих по време на разговора си с Абдулхади Алмансури, президент на Генералните власти за гражданска авиация на Саудитска Арабия .Двамата разговаряхме в рамките на работното ми посещение в Кралство Саудитска Арабия.

Откриване на директна линия между България и Кралство Саудитска Арабия ще улесни връзките между двете страни и ще даде възможност за стартиране на чартърни програми.

Предвид географското си положение страната ни е „Врата към Европа“ за страните от Близкия Изток и предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители.

Финализирано е споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия

Скоро между двете държави ще има директна самолетна линия, което ще доведе до значително увеличение нивата на туристическите посещения между двете държави. България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от своите най-важни партньори в района на Близкия изток. Имаме амбицията заедно да изградим устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като енергетика, инвестиции, търговия, продоволствие, образование и борба с тероризма, заявих по време на разговора. Контактите между двете страни не са нарушени, въпреки пандемията от коронавирус, подчертах по време на срещата. Българските експерти са в постоянен контакт със саудитските си колеги, като обсъждат различни инициативи в сфери от общ интерес. Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно, подчерах по време на срещата. В тази връзка, подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия би допринесло за увеличаване потока на пътници и товари помежду им и за активизирането на отношенията на всички нива между нашите две страни. Удовлетворени сме, че преговорите за Спогодбата за въздушен транспорт са в заключителен етап, заявих пред президента на Генералните власти за гражданска авиация на Саудитска Арабия.

От своя страна Абдулхад Алмансури ми благодари за това посещение, както и на посланика на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Срещата е свързана с подобряване на нашите връзки в областта на гражданската авиация, уточни той. Искам да благодаря на краля за това, че развива този важен сектор като авиацията, тъй като тя е връзката със света и по този начин можем да търсим възможности за партньорство в тази област, каза още той. По думите му чрез добрите отношения и спогодбата ще се градят нови мостове между нашите две държави.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха 52-годишен трафикант на хора от Сирия
Задържаха 52-годишен трафикант на хора от Сирия
България уреди престижна контрола в края на годината
България уреди престижна контрола в края на годината