НОВИНИ

Финализирано е споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия

финализирано споразумението въздухоплаване българия саудитска арабия
bnt avatar logo
от БНТ
10:34, 27.01.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Финализирана е работата по споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия и в най-скоро време министрите на транспорта на двете страни предстои да го подпишат.

Към момента е в ход процедурата по одобряване с Решение на Министерския съвет на договорения проект на Спогодба като основа за водене на преговори и за упълномощаване за подписването ѝ, при условие на последваща ратификация.

След приключване на българската вътрешна процедура, нашата страна ще има готовност за парафирането на двустранния междуправителствен документ. Очакваме процедурата да бъде приключена в рамките на следващите 2 седмици. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на разговора си с Абдулхади Алмансури, президент на Генералните власти за гражданска авиация на Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера Марияна Николова в Кралство Саудитска Арабия.

Вицепремиерът информира, че откриване на директна линия между България и Кралство Саудитска Арабия ще улесни връзките между двете страни и ще даде възможност за стартиране на чартърни програми. Предвид географското си положение страната ни е „Врата към Европа“ за страните от Близкия изток и предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители, поясни тя.

България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от своите най-важни партньори в района на Близкия изток. Имаме амбицията заедно да изградим устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като енергетика, инвестиции, търговия, продоволствие, образование и борба с тероризма, заяви вицепремиерът по време на разговора.

Министър Николова поясни, че контактите между двете страни не са нарушени, въпреки пандемията от коронавирус. И допълни, че българските експерти са в постоянен контакт със саудитските си колеги, като обсъждат различни инициативи в сфери от общ интерес. Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно, категорична бе тя.

В тази връзка, подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия би допринесло за увеличаване потока на пътници и товари помежду им и ще допринесе за активизирането на отношенията на всички нива между нашите две страни, информира вицепремиерът. Вярвам, че това е стъпка в правилната посока и скоро между двете държави ще има директна самолетна линия, което ще доведе до значително увеличение нивата на туристическите посещения между двете държави, информира тя.

От своя страна Абдулхад Алмансури благодари на вицепремиера за това посещение, както и на посланика на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Срещата е свързана с подобряване на нашите връзки в областта на гражданската авиация, уточни той. Искам да благодаря на краля, за това че развиват този важен сектор, тъй като той е връзката със света и по този начин можем да търсим възможности за партньорство в тази област, каза още той. По думите му чрез добрите отношения и спогодбата ще се градят нови мостове между нашите две държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста припомня колко ценни са демокрацията и мирът
Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста припомня колко ценни са демокрацията и мирът
Интер и Милан спретнаха страхотно зрелище за Купата
Интер и Милан спретнаха страхотно зрелище за Купата