НОВИНИ

Министърът на икономиката отговори на Корнелия Нинова за яз. "Огоста"

министър никола стоянов отхвърли обвиненията правителството прави завой газпром
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 22.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на икономиката Никола Стоянов отговори на обвиненията на Корнелия Нинова във връзка с изграждането на плаващ соларен парк на язовир Огоста.

"Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Корнелия Нинова имаше към Северозападна България", заяви той на пресконференция в Монтана за представяне на инвестиционното намерение на германска компания за язовир "Огоста", посочи Стоянов.

БСП ще сезира прокуратурата за действията на министъра на икономиката за яз. "Огоста"

Той призова местната общественост да не вярва на политическите спекулации, които се разпространяват в последните дни по тази тема.

"Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти", подчерта министър Стоянов.

Той уточни, че държавата към момента не се е ангажирала с нищо друго освен да проучи възможността за реализация на тази нова технология, която до сега не е изпълнявана в България.

"Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира", категоричен бе министър Стоянов.

По думите му предстоят точни разчети, но към този момент очакванията са проектът да заеме около 40% от площта на язовира.

"От гледна точка на преките и косвени икономически ползи мога да заявя, че такава инвестиция до момента не е реализирана у нас. Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева", уточни икономическият министър.

Според Стоянов германската компания е заявила, че е готова проекта да се изпълнява от български компании, което е още един шанс за бизнеса и ще отвори работни места.

"Във всички решения, които ще взимаме по темата преди всичко е държавния интерес и безопасността", увери той.

Участие в брифинга взеха още кметът на Община Монтана Златко Живков, областният управител Валери Димитров и изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ изважда от обращение банкнотите от 20 лева, емисия 2005 г.
БНБ изважда от обращение банкнотите от 20 лева, емисия 2005 г.
България завършва годината на 71-во място в ранглистата на ФИФА
България завършва годината на 71-во място в ранглистата на ФИФА