НОВИНИ

Министърът на отбраната: Не водим преговори за покупка на самолети F-16

Александър Марков
от Александър Марков
10:47, 20.08.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Сигурност и правосъдие
министър панайотов инцидента миг дебело подчертавам става въпрос пилотска грешка
Снимка: Архив/ БГНЕС
Слушай новината

Служебното правителство не води преговори за купуване на нови осем изтребителя F-16, обяви в НС служебният военен министър Георги Панайотов. По думите му служебният кабинет изпълнява проекта за нов изтребител, по който е предвидено да се купят 16 самолета. България вече е купила първите осем, а Министерството на отбраната е изпратило писмо до Департамента по отбрана на САЩ, за да започне подготовката на втория етап.

МО: Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за изтребители Ф-16

"Крайното решение кога ще окомплектоваме ескадрила F-16 е в правомощията на НС. Когато НС реши да се купуват 8 самолета от гледна точка на военното планиране, е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон, с половин кон нищо не става. Една ескадрила е между 14 и 16 самолета. Ако България иска да има способности, тя трябва да има една ескадрила от 16 самолета. Аз, като министър на отбраната, поех ангажимент да работя за проектите за модернизация", каза министър Панайотов.

"Искане срещу оферта сте изпратили, не носи ангажименти за държавата. Ако влезете в магазин за мобилен оператор, ви дават оферта, дали ще подпишете, си е ваше решение. Въпросът за парите е като котката за шофьорите. Пари сега няма, но те трябва да бъдат предвидени в дългосрочната прогноза. Плащанията ще започна от 2024 г.", заяви Христо Гаджев от ГЕРБ.

"Благодарение на Вашето мнозинство, на ГЕРБ, се купиха 8 самолета от най-бедната държава в ЕС на хартия, които ще дойдат след 3 години, е пълен парадокс. Естествено, че когато има 8 плюс 8, така трябва да стават нещата. Но вие да коментирате тая тема при положение, че вкарахте държавата в този абсурд", каза Борислав Гуцанов от БСП.

"Допълнителните самолети да бъдат с една конфигурация, за да могат да изпълняват задачите. Този проект, както и този за батальонната бойна група и за ВМС, са изключително важни за модернизацията на българската армия", каза Александър Александров от "Има такъв народ".

"Да бъдем умерени в изказванията си и да не допуснем следващо НС, защото ще има избори, да не допуснем скандали да бъдат ли придобити нови 8 самолета. Не знам дали по време на пандемия да занимаваме българското общество с теми, които не, че са маловажни, но не знам дали сега е моментът за това", каза депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голф турнир, може би, разкрива ще видим ли Надал на US Open
Голф турнир, може би, разкрива ще видим ли Надал на US Open
Васил Божиков с автогол при загуба на Слован в Пирея
Васил Божиков с автогол при загуба на Слован в Пирея